Njemački mediji: Opasno naoružavanje Srbije i Hrvatske

Njemačka štampa piše o “trci u naoružanju” između Srbije i Hrvatske u kojoj se može razviti opasna dinamika.

Švicarski dnevnik Neue Zuercher Zeitung piše o utrci u naoružavanju na Balkanu citirajući britanski list Economist koji “zabrinut” ukazuje da se Srbija, koja se proteklih godina “podobro naoružala” ali i ne zaostaje ni susjedna Hrvatska.

“Sve je počelo 2015. godine kada je Hrvatska zamolila SAD da kupi 16 raketnih bacača M270 sa 300 km dometa. U isto vrijeme se Srbija obratila Kremlju, koji joj je ponudio protuavionski raketni sistem S-300”, piše NZZ. Napominje se da nijedna od ove dvije zemlje nije dobila željene rakete, “ali su povećale budžet za naoružanje i nabavile druge vrste oružja i opreme i naizmjenično optužuju jedna drugu za destabiliziraju regiona stalnim naoružavanjem”.

“Mirovnim sporazumom iz Daytona 1995”, ukazuje švicarski list, “uvedena je gornja granica za posjedovanje teškog oružja, čime su se ofanzivne sposobnosti Srbije, Hrvatske i oba entiteta BiH jako ograničile.” U tekstu se ističe da su sve tri zemlje od tada ukinule vojnu službu i osnovale profesionalnu vojsku. No, “neriješeni konfikti u regionu, poput Kosova i Bosne i Hercegovine, gdje se Srbija i Hrvatska doživljavaju kao zaštitne sile svojih etničkih grupa, su pomutili ovu sliku. Nacionalistička podbadanja i demonstracije vojne sile nižu se u Srbiji i Hrvatskoj, posebno pred izbore i to je oprobano sredstvo za lov na glasove birača”, piše NZZ.

Dok je Hrvatska članica EU, Srbija njeguje dobre odnose s Rusijom, strateško partnerstvo s Kinom, a također pokušava ući u EU. To se neće dogoditi samo u NATO-u, objašnjava list, ističući da Srbija još uvijek razvija bliske veze sa zapadnim vojnim savezom u sklopu “Partnerstva za mir”. “Srbija drži sve opcije otvorenim kako bi okrenula Zapad i Rusiju jedne protiv drugih. Ovom strategijom se riskira izazivanje komplikacija, ukoliko se bude zaoštravalo takmičenje između velikih sila”, konstatuje NZZ i dodaje kako je ipak za Srbiju i Hrvatsku lakše i jeftinije rješavati konflikte za pregovaračkim stolom.

“Računica je međutim da se s jakom vojskom i jakim partnerima sporovi poput onog na Kosovu lakše mogu riješiti. Stoga bi bilo pogrešno to što rade Srbija i Hrvatska nazivati trkom u naoružanju ili znakovima nekog nadolazećeg konflikta”, ocjenjuje NZZ

Ipak, u tekstu se dodaje da način na koji obje zemlje pokazuju svoju vojnu snagu nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima. “Zveckanje oružjem namijenjeno je domaćoj publici ali iz toga se ipak može razviti opasna dinamika. Scenarijima ugroženosti, vlastodršci – kao zaštitnici sopstvene nacije – ne samo što odvraćaju pažnju od pravih političkih izazova već štete napretku u svojoj zemlji – i to bez rata”, zaključuje Neue Zuercher Zeitung.