Nova korona-zabava Naše Stranke i SDP-a u Mostaru: Hoće li zvaničnici stranaka podnijeti ostavku i krivično odgovarati?

Dana 4. maja ove godine direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar obavijestio je javnost da u protekla 24 sata nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom kao niti jedan smrtn slučaj. Tada je bilo nešto manje od 1.000 ljudi zaraženih FBiH.

Te se večeri održala sada poznata “korona – zabava”, koja je izazvala snažne i opravdane kritike javnosti, ali i sankcije za aktere stranke koja je održana u Sarajevu i na koju potpomognute brojnim ličnostima iz javnog života.

Naša stranka je također žestoko reagirala, pozivajući predstavnike vlasti koji su bili na korona zabavi da podnesu ostavku,

– Kko ne postupi u skladu s naredbama ili odlukama donesenim na temelju propisa nadležnog tijela kojima se utvrđuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije tijekom epidemije, kaznit će se zatvorskom kaznom do ‘na godinu dana – Naša stranka podsjetila je na odredbe Kaznenog zakona FBiH.

Naša stranka je rekla da će, ako sve ostane na odštetnom nalogu, to smatrati minimiziranjem odgovornosti.

– Čekamo još oštrije sankcije za neodgovorne vladine dužnosnike, akademike i liječnike koji krše zabrane koje nameću i / ili se opravdavaju u odnosu na građane. Pravosudna tijela koja na ovaj slučaj ne reagiraju tako da nisu na usluzi građanima, ali su protiv njih – zaključeno je to u snažnoj reakciji naše stranke.

Nešto više od sedam mjeseci kasnije, mjereno u broju zaraženih i u svim ostalim aspektima, nekoliko je stotina puta gore nego 4. maja.

Samo u FBiH od subote do nedjelje zabilježene su 344 novoinficirane osobe, što je čak i blagi pad, s obzirom na činjenicu da se radilo o smanjenom opsegu ispitivanja zbog vikenda. U FBiH je zabilježeno devet smrtnih slučajeva.

Međutim, ove mračne statistike nisu spriječile Našu stranku da organizira svoju korona zabavu u Mostaru, nakon održavanja lokalnih izbora u tom gradu, što su pozdravili čelnici ove stranke.

Jednu od snimki proslave, koja pokazuje potpuno zanemarivanje svih epidemioloških mjera, objavio je novi gradonačelnik Centra Sarajevo Srđan Mandić. Bjesnjelo je, pretpostavlja se, iza 23 sata. A ugostiteljski objekti, prema nalogu kriznog stožera, mogu raditi do 23 sata.

S obzirom na to da su u vrijeme kada je bilo nekoliko stotina puta manje zaraženih, pozvali na ostavke onih koji su u svibnju prisustvovali sarajevskoj koroni i na krivičnu odgovornost slavljenika, sasvim je logično zaključiti da svi čelnici naše stranke koji su prisustvovali ovoj proslavi, vodeći se vlastitim načelima na kojima su inzistirali, daju ostavke i pozivaju nadležne institucije da ih kazneno gone.