Nova panika u redovima Čovićevog HDZ-a: SDA formira tim za pregovore sa Bh. blokom!

– U toku je formiranje tima koji će razgovarati sa ostalim političkim subjektima koji čine Gradsko vijeće o stvaranju i izboru gradonačelnika – rekao je Edin Musić za “Oslobođenje”.

Čovićevi mediji posebno su naglasili da Musić nije ni spomenuo nastavak suradnje SDA i HDZ-a u Mostaru. Musić je rekao da će prva faza razgovora uključivati ​​Bh. blok i spremnost Bh. Blok da podrži kandidata “Koalicije” za gradonačelnika Mostara Zlatka Guzina.

Matematički, “Koalicija za Mostar” sa 12 mandata  i Bh. blok od šest mjesta osvojio je većinu novog mostarskog Gradskog vijeća i mogli bi izabrati novog mostarskog gradonačelnika, ali također bi mogli formirati i izvršno tijelo bez sudjelovanja HDZ-a.

Prema pouzdanim informacijama iz “Slobodne Bosne”, niko na čelu SDA nije razmišljao o formiranju vlasti u Mostaru bez HDZ-a, jer je ta stranka dobila većinu, gotovo dvije trećine potpore izborima, tačnije dvotrećinsku većinu Hrvata u gradu na rijeci Neretvi.

Međutim, također u vrhu SDA, niko nije razmišljao odustati od izbora dr. Guzina za novog mostarskog gradonačelnika, jer to ima političku logiku, ali i matematičko računanje.

Konkretno, bivši gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izabran je na tu funkciju sporazumom iza kulisa između stranačkih čelnika HDZ-a Dragana Čovića i bivšeg čelnika SDA Sulejmana Tihića.

Iako je koalicija predvođena SDA pobijedila na lokalnim izborima 2008. godine, čelnik HDZ-a Dragan Čović pokušao je ubijediti Tihića da mu dodijeli mjesto gradonačelnika, obećavši da će mu se “revanširati” negdje drugdje.

Gradonačelnik Bešlić, međutim, toga se ne drži, možemo komotno reći uzurpira vlast, jer je na toj funkciji ostao tri puna mandata, tako da ovaj put SDA jednostavno mora ustrajati u zahtjevu da gradonačelnika Mostara ovaj put bude Bošnjak, ma koliko se Čović protivio.