Nova provokacija! Mural ratnom zločincu u centru Banja Luke s porukom “ujedinjenje je počelo”

Mural posvećen Ratku Mladiću, osuđenom za genocid i ratne zločine pred Haškim tribunalom, oslikan je na zidu zgrade u širem centru Banja Luke. Mural se nalazi u Gundulićevoj ulici. Njegova autor za sada je nepoznat, prenosi Radiosarajevo.ba.

Uz iscrtani Mladićev lik ispisana je poruka “ujedinjenje je počelo i to se više ne može zaustaviti”.

Zgrada na kojoj je oslikan mural udaljena je nekoliko stotina metara od zgrade Vlade bh. entiteta RS.

Glasnogovornica Policijske uprave Banja Luka Danijela Mučibabić kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da policija o ovom muralu nema informacije.

“Koliko mi je poznato, nismo primili nikave prijave. To je u nadležnosti komunalne policije”, kazala je Mučibabić.

Mural u Banjoj Luci nije jedini u Bosni i Hercegovini koji je posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Proteklih godina oslikavani su u nekoliko gradova bosanskohercegovačkog entiteta RS – Foči i Kalinoviku, na istoku, Gacku i Nevesinju, na jugu BiH, Bosanskoj Gradišci na sjeverozapadu BiH.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem jula dopunio Krivični zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

Istovremeno, Narodna skupština RS je usvojila, po hitnom postupku, Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida.

Uoči nametanja odluke, Inzko je posjetio nekoliko gradova u RS-u nakon čega je objavio pismo za javnost u kojem je naveo kako je šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima.

Inzko je tada zatražio uklanjanje murala sa likom i djelom Ratka Mladića, ocjenjujući da je “situacija toliko nakaradna da se može sačiniti ‘turistička’ karta top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima”.

Mural sa Mladićevim likom u Foči, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), dug 25 metara, prvi je koji je uklonjen nakon zahtjeva Inzka.

U Kalinoviku, Nevesinju, Bosanskoj Gradišci i Gacku murali i dalje nisu uklonjeni. Vlasti u tim lokalnim zajednicama ističu ili “kako nisu nadležni” za taj posao ili “čekaju nalog odozgo.”