Novac MMF-a vrti gdje politika neće: Kako Dodik odjedanput ima interes za državu BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik gotovo da ne propušta priliku omalovažavati i negirati državu naglašavajući isključivo Republiku Srpsku uz vječne snove o nezavisnosti tog entiteta. Ipak, sva priča pada u vodu kada se spomene novac.

Klix piše da je tako i sada kada je Međunarodni monetarni fond (MMF) našoj državi uplatio više od 600 miliona KM pomoći za saniranje posljedica pandemije koronavirusa. Uprkos činjenici da blokira rad državnih institucija, ili barem pokušava blokirati, nedolaska na sjednice Predsjedništva Dodik ne propušta priliku da prvi stane u red kada treba podijeliti novac od MMF-a.

Dodikovi kadrovi i u drugim institucijama postupaju slično, poput predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije koji već duže od mjesec dana ignoriše pozive da sazove sjednicu te institucije.

I Dodiki njegovi kadrovi su se oglušili na djelovanje kroz institucije države kako bi se pomoglo područjima koje su bili zahvatili požari. Takav odnos prema državi je prisutan godinama, ali se ti isti kadrovi sjete države kada je potrebno preuzeti dio novca od MMF-a ili neke druge finansijske institucije.

Jučer je Dodik zaboravio i na visokog predstavnika i činjenicu da ga ne priznaje. Zaboravio je na izjave da BiH kao država “ne postoji”, da će se raspasti i da njemu ništa ne treba iz Sarajeva. Umjesto toga prvi se javio sa porukom kako RS-u pripada 38 posto novca od 600 miliona KM koje je MMF doznačio BiH.

“Ako se držimo dogovora kakav smo imali ranije, onda je to to. I rečeno je da su ta sredstva za sanaciju posljedica pandemije”, rekao je Dodik.

Ekspresno je vlast u RS-u zanijemila i ne postavlja pitanje kako to da “nepostojeća država” može dobiti ili rasporediti neki novac. I ovaj primjer pokazuje da novac vrti, gdje politika neće, piše Klix.