Novalić i Milićević razgovarali s premijerima kantona o daljnjim mjerama

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i dopremijerka Jelka Miličević održali su danas online sastanak s premijerima kantona kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji i zajednički procijenili daljnje mjere.

Nakon iznošenja podataka o situaciji izazvanoj pandemijom, kantonalni premijeri složili su se da je broj zaraženih počeo padati i stagnirati u posljednja dva dana nakon nekoliko dana rasta, što se tumači kao rezultat razumijevanja građana ozbiljnosti situacije i svojim odgovornim ponašanjem doprinjeli tome.

Najmanji broj zaraženih i dalje je u Unsko-sanskom kantonu što je premijer Mustafa Ružnić objasnio provođenjem mjera i velikim angažmanom policijskih snaga koje pomažu u tome, naglašavajući da bi potpuni lockdown u ovom trenutku imao pogubne posljedice po ekonomiju. I premijer Srednjobosanskog kantona, Tahir Lendo, složio se da mjere daju rezultate i rekao da su primjetili da na selima nemaju zaraženih za razliku od gradskih sredina zbog čega su reducirali lokalni prevoz kako bi i dalje tako ostalo.

Premijer Novalić ponudio je pomoć svim premijerima u provođenju mjera uključivanjem Federalne uprave policije i Federalnog inspektorata, a kantonima je stavio na raspolaganje dodatna sredstva federalne vlade.

Novi sastanak zakazan je za sutra u 14:00. Premijeri će pripremiti najnovije izvješće o trenutnoj situaciji i preporuke za sljedeće korake. Osim toga, dogovoreno je da će se zajednički sastanci održavati redovito jednom ili dva puta sedmično radi usklađivanja aktivnosti unutar federacije i međusobne pomoći, a sve u cilju prevladavanja teške situacije izazvane pandemijom koronavirusa.