Novalić: Iz jedne od stranaka Trojke su u Americi rekli da me treba skloniti

Bivši premijer Federacije BiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Fadil Nobvalić kazao je da su predstavnici jedne od stranaka “Trojke” otišli u SAD i rekli da “treba skloniti Novalića”.

Gostujući na Federalnoj televiziji, Novalić je prvo govorio o Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku BiH.

“Ja mislim da EU u ovom momentu ima mnogo prečeg posla s Ukrajinom i Gazom. Nije joj pretjerano stalo do unutrašnjih pitanja u kojima smo i mi, Bosna i Hercegovina. Ta priča sa ispunjavanjem ili neispunjavanjem nije dominantna. Sjeverna Makedonija je promijenila i ime pa nije dobila to što treba. Onog momenta kad EU odluči da primi balkanske zemlje mi se tad nećemo ‘oteti’ taman da ništa ne ispunjavamo, kao što je bio slučaj sa Bugarskom i Rumunijom”, mišljenja je Novalić.

Kad je u pitanju rad parlamenta, kaže da je ovo prvi put otkad je tu da nije dobio plan rada. Zbog toga je kazao da su zastupnici “u mraku”.

Na pitanje zašto Predstavnički dom ne zasjeda često kazao je kako je to pitanje za Vladu.

“Mislim da je odgovor u labavoj većini. Postoje neki problemi unutar te većine za svako pitanje. Očito je da se mnogi ne slože s nekim pitanjima, pa se nama odgodi sjednica. Tamo nešto ne štima. Ta većina nije funkcionalna, nije prirodna”, kaže Nobvalić.

Na nedavnom Kongresu SDA izabran je za potpredsjednika, pa je upitan i o tome kojim će putem stranka u budućnosti.

“To ne zavisi samo od mene. SDA je vrlo velika stranka i ona je u punom smislu demokratska stranka. Meni je motiv da FBiH ostane u fokusu ekonomija. Ona je sada ponovo protjerana iz Vlade”, kaže Novalić.

Pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH počeo je drugostepeni postupak u predmetu “Respiratori”. Novalić je optimista u nastavku procesa.

“O postupku ne mogu govoriti. Motivi i oni koji su to kreirali su sad došli do toga zbog čega su to kreirali i da će sad bar u drugostepenom prepustiti to pravosuđu. Pravosuđe već zna po struci donijeti presudu. Ovi što su sada na vlasti su strahovitim pritiskom na pravosuđe i medije to postigli. Sad više nemaju ni motiva. Do sada su dosta vremena i novca trošili na to. Moje šanse su sad bolje, jedini ja znam da nije bilo ništa”, kaže Novalić.

Dodao je da bi opet postupio isto “jer nije napravio ni jednu grešku”.

“Da se izrazim fudbalski, vi kao špic igrač ste dužni trpiti udarce svake vrste. Naučen sam i obučen za krizne situacije, ovo nije ostavilo tragove na mene, a na moju porodicu svakako jeste”, dodao je.

Govoreći o američkoj crnoj listi na kojoj se našao prije nekoliko godina, Novalić kaže da ga nisu pogodile “jer svakako nema imovinu ni u Americi ni u Tuzli”, a da u Ameriku nije namjeravao ići.

Odgovorio je i na pitanje šta se to promijenilo u odnosu na 2015. godinu kada je imao podršku stranaca.

“To zbog čega je međunarodna zajednica bila za to prihvatim dužnost je – ekonomija. Ja sam taj zadatak odigrao. Međunarodna zajednica je promijenila strategiju prema SDA i ja sam se vjerovatno našao na tom putu. Znam jednu molbu, predstavnici iz jedne stranke iz Trojke su otišli u SAD i rekli – ako hoćete da nas dovedete, morate nam skloniti Novalića”, rekao je Novalić.

Na pitanje da kaže ime stranke rekao je da je bolje da to ostane tajna “jer će ispasti da ih je prisluškivao”.