Novalić: Narednih dana ću iznijeti sve informacije kojima raspolažem, ovo je montiran proces

Bivši premijer Federacije Fadil Novalić oglasio se preko Facebook profila nakon što je potvrđena prvostepena presuda u predmetu “Respiratori” zbog koje će morati u zatvor.

Na početku se zahvalio prijateljima na podršci koju su mu pružili. Dodao je da su “strani režiseri i domaći izvođači grubim kršenjem prava i gaženjem pravde doveli proces do kraja.”
“Kulminacija montiranog procesa je fabrikacija moje izjave koju je Federalna televizija sinoć izmislila a mediji koji su izvodili projekat horski prenijeli”, rekao je Novalić.

Podsjetimo, FTV je sinoć prenijela Novalićevu izjavu koji je potvrdio da je potvrđena drugostepena presuda i da će ići u zatvor.

“Rekao sam da ću strukturu koja je ovaj projekat osmislila razotkriti. Narednih dana ću iznijeti sve informacije kojim raspolažem u vezi ovog montiranog procesa. Borba će se nastaviti i pravda će pobijediti”, kazao je Novalić.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog nezakonitih radnji prilikom nabavke respiratora.

Prvostepena presuda, koju je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo, osudila je Novalića na četiri godine zatvora, Solaka na šest godina i direktora “Srebrne maline” Fikreta Hodžića na pet godina. Osim toga, prvostepenom presudom, kompanija Srebrena malina mora vratiti skoro 700.000 KM i platiti kaznu od 200.000 KM u roku od 60 dana od konačne presude.