Novalić o radu vlade koju vodi: FBiH čini 70 posto ekonomije BiH i glavna je osovina njenog razvoja

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je za FENU o temama iz nadležnosti Vlade FBiH koje su zaokupile pažnju javnosti ovih dana, a odgovarao je i na pitanja o ekonomskom rastu te izmirenju obaveza entiteta, međutim ponovo ni riječi o osuđujućoj prvostepenoj presudi u aferi “Respiratori”.

Premijer podsjeća da je Vlada početkom aprila na sjednici o konačnom usklađivanju penzija, uz ranije povećanje od akontativnih 11,1 posto, povećala penzije za još 5,15 posto. Odgovara na pitanje kada se očekuje isplata.

“To je ukupno povećanje od 16,25 posto u ovoj godini. I primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara ove godine. To znači da će razlika od 5,15 posto za period od januara do aprila biti isplaćena zajedno sa uvećanim aprilskim penzijama, a čija isplata treba biti 5. maja. Inače, penzije se u Federaciji BiH redovno isplaćuju za razliku od perioda prije mandata moje Vlade. Mogu najaviti još dobrih vijesti za naše penzionere, jer u junu treba uslijediti i vanredno usklađivanje penzija. Podsjetit ćemo da je najniža penzija krajem 2021. godine bila 382 KM, a sada je 517,3 KM. To je rast od 135,3 KM ili 35,42 posto”, ističe Novalić.

Dodaje kako ovo usklađivanje znači da su zvanični pokazatelji ekonomskog rasta pozitivni.

“Zvanični pokazatelji govore da ekonomija Federacije BiH stalno raste. Rastu javni prihodi, BDP, izvoz, zaposlenost, penzije, socijalne i boračke naknade. Zahvaljujući našem vođenju ekonomske politike napravili smo takav rezultat da Federacija BiH danas čini 70 posto ekonomije Bosne i Hercegovine. O rastu bruto domaćeg proizvoda dovoljno govori podatak da smo BDP zatekli na nivou od 17,83 milijarde KM koliko je iznosio na kraju 2014. godine, a na kraju protekle godine on je bio 29,68 milijardi KM. Uprkos krizama uzrokovanim prvo pandemijom, a onda i inflacijom koja je pogodila cijeli svijet i poskupjela sve, u mandatu aktuelne Vlade Federacije BiH uspjeli smo ostvariti rast BDP-a od čak 11,85 milijardi KM. Izvoz smo i više nego udvostručili, sa 5,68 milijardi maraka 2015. godine došli smo na 12,14 milijardi, završno sa januarom ove godine”, rekao je federalni premijer.

Prokomentarisao je informaciju federalnog Ministarstva finansija da je zaduženost Federacije BiH po glavi stanovnika skoro dvostruko manja u odnosu na zaduženost u Republici Srpskoj.

“Na kraju protekle godine zaduženost po glavi stanovnika Federacije BiH je 2.986 KM, a Republike Srpske 5.633 KM. Mi bismo željeli da svi nivo vlasti u Bosni i Hercegovini imaju dobre ekonomske rezultate, jer tako svi zajedno jačamo našu državu. Ali, trenutno je situacija takva da je Federacija glavna osovina razvoja države BiH i lokomotiva koja sve vuče naprijed. Ono što želim naglasiti je da se Federacija ne zadužuje za potrošnju, nego za kapitalne projekte, ulaganja. Zahvaljujući niskom nivou javnog duga, mi smo u poziciji da se možemo zaduživati za putnu infrastrukturu, energetske projekte, podršku zapošljavanju, podršku privredi i druge razvojne projekte”, kaže Novalić.

Jedno od važnih pitanja je i izgradnja putne infrastrukture, a premijer ističe da Federacija BiH iz godine u godinu povećava izdvajanja za kapitalne projekte u ovoj oblasti.

“Trenutno je u izgradnji 60 kilometara autoceste ukupne vrijednosti više od dvije milijarde maraka. Prije mjesec dana potpisan je najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u BiH. Ukupna mu je vrijednost veća od 423 miliona eura namijenjenih izgradnji dionice autoceste na Koridoru Vc Medakovo – Ozimice, duge nešto više od 21 kilometra. Prošlog mjeseca na sjednici Vlade donijeli smo odluke o izdvajanju 147,6 miliona maraka za ukupno 11 projekata izgradnje autocesta, brzih i magistralnih cesta. Sada se fokusiramo na izgradnju brzih cesta da povežemo sve dijelove Federacije. Osigurana su sredstva i za izgradnju tunela Hranjen. Osim u puteve, ova Vlada nastavila je ove godine s velikim ulaganjima i u aviopromet i željeznički saobraćaj. Više od 23 miliona KM izdvojili smo u martu za naše aerodrome, a za željeznički promet 20,5 miliona KM”, naveo je.

Govoreći o Vladinoj podršci mladima premijer Novalić ističe da brojna budžetska izdvajanja predstavljaju ulaganje u našu budućnost.

“Žalostan sam jedino što moja inicijativa za osnivanje ministarstva za mlade nije zaživjela. Ipak, nas to nije spriječilo da za mlade kanališemo novac iz više ministarstava i izvora poput onih za sport, kulturu, obrazovanje. I ove godine, šestu zaredom, na raspolaganje stavljamo 30 miliona za stanove za mlade. Zahvaljujući toj praksi, putem Union banke je za skoro 1.400 mladih od 2018. do 2022. godine odobreno 143,4 miliona maraka za povoljne stambene kredite mladima. Također, naš Federalni zavod za zapošljavanje trenutno provodi javne pozive gdje smo ove godine sa osiguranih 50,7 miliona KM isplanirali zapošljavanje i samozapošljavanje najmanje 8.000 ljudi. Za biomedicinski potpomognutu oplodnju sa 10 miliona KM od ove godine podržavamo sve parove u Federaciji BiH koji imaju problem sa začećem. Ukinuli smo nejednakost i uslugu biomedicinski potpomognute oplodnje učinili dostupnom svima, bez obzira na kanton gdje žive. I to je zakon koji smo prilagodili mladima”, pojašnjava federalni premijer u razgovoru za Fenu.

Na kraju je premijer Novalić uputio i poruku boračkoj populaciji, a u povodu Dana Armije RBiH.

“Prije svega želim sretan Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, kojoj sam i sam s najvećim ponosom pripadao braneći ovu zemlju zajedno sa svojim saborcima. Uz čestitku svim pripadnicima časne Armije, našim borcima, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima najvećih ratnih priznanja, te uz posebno poštovanje porodicama šehida i poginulih boraca, želim da naglasim našu obavezu da se stalno sjećamo i odajemo dužno poštovanje našim herojima koji su svoje živote dali za domovinu. Za ovu Vladu Federacije naši borci su trajna briga. Ove godine za provedbu boračkih zakona izdvajamo 350 miliona maraka. Osigurali smo da se praktično iz Budžeta Federacije dnevno izdvaja skoro milion maraka za više od 105.000 pripadnika boračkih kategorija. Izmjenama četiri zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite i u skladu sa primjenom tzv. švicarske formule i njihove naknade povećavaju se sada redovno godišnje, od aprila mjeseca. Mi smo tako i sve naše boračke kategorije uveli u sigurnost da u budućnosti ne bi strahovali od umanjenja svojih prava”, zaključio je premijer FBiH Novalić.