Novalić objavio: U Federaciju BiH ubrzo dolaze vakcine iz Rusije

Vlada Federacija BiH odabrala je dvije kompanije za nabavku ruskog cjepiva protiv koronavirusa, a to su MGM Kakanj i Krajinagroup.
U oba slučaja radi se o ruskom cjepivu Sputnjik V, cijena doze je 17 eura, a ugovori o nabavci s ove dvije kompanije bit će potpisani u roku četiri do pet dana, kazao je na konferenciji za novinare federalni premijer Fadil Novalić.

Prezentirajući rezultate rada ad hoc povjerenstva za nabavku cjepiva, Novalić je kazao kako je povjerenstvo poslalo pismo namjere na adresu 41 kompanije te da je dobilo odgovor od sedam-osam kompanija.

Pri odabiru dobavljača prvi kriterij je bio brzina nabavke, a drugi cijena. S obzirom da je cijena kod svih ponuda iznosila oko 17 eura, prednost je dana kompanijama koja su obećale najbržu isporuku.

– Mi smo išli na sigurno da to rade dvije kompanije, jedna je ona koja nudi najbrži rok nabavke. To je MGM Kakanj. U pitanju je rok od tri dana od otvaranja akreditiva, a akreditiv se može otvoriti nakon potpisa ugovora. Druga je Krajinagroup, koja ima direktnu komunikaciju s ruskim fondom za Sputnjik V, s tim da je vrijeme reakcije nešto sporije – kazao je Novalić.

Cjepivo će biti nabavljeno u nekoliko kontingenata, s tim da prvi kontingent mora sadržavati najmanje 100.000 doza.

Novalić je dodao kako će cjepivo biti plaćeno nakon što bude registrirano u Agenciji za lijekove Bosne i Hercegovine.

U federalnom proračunu za nabavku cjepiva odobreno je 12 milijuna maraka što je dovoljno za oko 350.000 doza, dodao je Novalić.

Na svojoj današnjoj sjednici Vlada FBiH izdala je naredbu županijama da pooštre epidemiološke mjere u skladu sa svojom epidemiološkom situacijom.

– Što se tiče mjera one su od početka jedanaestog mjeseca kontinuirane, mi inzistiramo na kontinuitetu mjera osim što neki dio nekad malo promijenimo. Ovaj put promijenili smo to što županijama više ne preporučujemo, već im naređujemo da sukladno svojoj epidemiološkoj situaciju proglašavaju oštrije mjere. Županije sada moraju pratiti svoju epidemiološku situaciju i sukladno broj oboljelih i broju hospitaliziranih, moraju proglašavati restriktivnije mjere. To je jedina promjena, sve ostalo ostaje isto, to je ograničenje od 30 osoba, nošenje maske i sve ostalo – kazao je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.