Novi nacionalistički ispad Dodika: Bećirović u Kijevu govori u ime 23 posto BiH

Članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da su stavovi njenih kolega Denisa Bećirovića i Željka Komšića, koje budu iznosili tokom posjete Ukrajini, isključivo njihovi pojedinačni, a ne zvanični stavovi Predsjedništva niti Bosne i Hercegovine.

Ona je navela da je posjeta dva člana državnog predsjedništva Ukrajini “kabinetskog tipa” na šta, osim zvaničnih posjeta, kao članovi Predsjedništva imaju pravo.

“O posjeti me predsjedavajući Komšić upoznao, ali ona nije stavljana na dnevni red sjednice Predsjedništva, što znači da nije ni razmatrana niti su usaglašavani stavovi. U skladu s tim, stavovi koje budu iznosili tokom posjete su isključivo njihovi pojedinačni, a ne zvanični stavovi Predsjedništva niti BiH”, rekla je Cvijanović.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik istakao je da su Denis Bećirović i Željko Komšić prenijeli ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom podršku većine Bošnjaka u BiH, “jer su obojica u Predsjedništvo BiH došli njihovim glasovima”.

“Njih dvojica nisu imali legitimitet da govore ni o većinskom raspoloženju dva naroda, a kamoli cijele BiH. Oni su danas u Kijevu iznijeli privatne stavove po pitanju sukoba koji traju u toj zemlji”, izjavio je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše izjavu Bećirovića da je iskazao podršku ogromne većine građana BiH herojskom narodu Ukrajine.

Dodik je istakao da je šteta što Bećirović u svom računanju nije bio do kraja tačan i precizan pa da kaže da “on govori samo u ime 23 posto Bosne i Hercegovine”.

“Možda to stanovništvo koje su oni predstavljali nije pružilo podršku da se dodijeli orden predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. No, suština je da je stanovništvo RS-a koja mu je orden dodijelila bilo gotovo jednoglasno u podršci takvoj odluci”, naglasio je entitetski predsjednik.

On je ponovio da ovaj bh. entitet “ostaje neutralna” kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Podsjećamo, Komšić i Bećirović sastali su se danas u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, a učestvovat će i na međunarodnom samitu Krimske platforme.