Novi pritisak na bošnjačku djecu u RS-u: Učit će o srpskom jedinstvu i historiji

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske jučer je preporučilo da se, u sklopu obilježavanja 15. septembra, “Dana srpskog jedinstva”, od 7. do 15. septembra, posebna pažnja posveti redovnoj nastavi u RS o sadržajima koji o tome govore.

15. septembra u Republici Srpskoj obilježava se Dan srpskog jedinstva, slobodne i nacionalne zastave. U skladu sa obilježavanjem ovog datuma, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske predložilo je da se u nastavni program škola u ovom entitetu cijela sedmica posveti izučavanju ove tematike.

“Uvažavajući značaj njegovanja kulture i tradicije u Republici Srpskoj, a imajući u vidu ulogu i značaj škole u vaspitanju mladih, smatramo važnim da se obilježe ovakvi datumi. Preporučujemo da se u nastavi u periodu od 7. do 15. septembra 2021. godine posebna pažnja posveti sadržajima vezanima za navedene teme, te da se kroz niz aktivnosti u školama ožive sjećanja na historijske ličnosti i događaje koji su dobrinijeli slobodi, nezavisnosti i jedinstvu srpskog naroda”, navodi se u saopćenju.

Dodaju kako je ovoj temi potrebno posvetiti školski čas.

“Naprimjer, drugi čas u obje smjene, svaki nastavnik. Potrebno je koristiti jedinstven okvir koji će pripremiti nastavnici nacionalne grupe predmeta, uz podršku direktora i stručne službe škole. Jedinstveni okvir podrazumijeva sliku i materijal za organizaciju časa, a obavezno treba da uključuje i komunikaciju sa učenicima o ovoj temi”, navodi se u nastavku.

U priopćenju se zaključuje da se od nastavnika očekuje da dostave informacije o aktivnostima koje bi trebale biti dopunjene video zapisima, fotografijama i pisanim materijalima ili ilustracijama – sve u cilju “promovisanja aktivnosti nastavnika i primjera dobre prakse u školama”.

Treba imati na umu da se na bošnjačku djecu u RS-u već vrše različiti pritisci, između ostalog i zbog toga što im se ne dopušta učenje bosanskog jezika.

Postavlja se pitanje da li će međunarodne organizacije, poput OSCE-a i OHR-a, reagirati na ova nova kršenja ljudskih prava u manjem bh. entitetu, naročito zato što se radi o najosjetljivijoj populaciji.