Novinari Al Jazeere hakirani pomoću špijunskog softvera izraelske firme

Deseci novinara na medijskoj mreži Al Jazeere ove su godine bili meta naprednom špijunskom softveru koji je napravila izraelska tvrtka u mogućem napadu.

Istraživači Citizen Laba sa Univerziteta u Torontu objavili su u nedjelju izvještaj u kojem se detaljno opisuje kako je Pegasus NSO-ov softver zarazio mobilne telefone 36 novinara, producenata i voditelja i glavni izvršni direktor u komunikacijskoj mreži sa sjedištem u Kataru.

Potvrđujući napad, Tamer Almisshal, istraživački novinar arapskog udruženja Al Jazeera, rekao je da je istraga pokrenuta nakon što je prijetila prijetnjama smrću telefonom kojim su pozivali Ministarstvo u UAE o priči.

“Prijetili su da će postati novi Jamal Khashoggi”, rekao je saborski zastupnik Al Jazeera, misleći na primljene prijetnje smrću.

“Na temelju toga predali smo telefon Citizen Labu koji je otkrio da ga je oteo špijunski softver Pegasus, koji je razvila izraelska tvrtka NSO”, rekao je Almisshal.

“Ovo hakiranje izvedeno je takozvanom tehnikom nultih klikova gdje mogu pristupiti kameri i nadgledati uređaj. Također su otkrili da iza hakiranja stoje operatori u UAE i Saudijskoj Arabiji. Saudijska Arabija.

“Šest mjeseci pratimo špijunski softver i otkrili smo da je hakirano najmanje 36 zaposlenika Al Jazeere. Oni su se riješili dijela sadržaja koji su ukrali sa svojih telefona. novčane novce objavljujući privatne fotografije na mreži “, dodao je.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat uveli su bojkot Katara, diplomacije, trgovine i turizma u lipnju 2017. godine, optužujući Dohu da podržava “terorizam” a odnosi s Iranom smatraju se preuskim.

Bojkoti su uputili 13 zahtjeva, uključujući olakšavanje veza s regionalnim rivalom Iranom, zatvaranje turske vojne baze u Kataru i zatvaranje medijske mreže Al Jazeere.
Katar je žestoko odbacio tvrdnje i obećao da će podržavati svoju politiku, odbijajući odgovoriti na bilo kakve zahtjeve koji podrivaju njegovu suverenost.

‘ Iako je izraelska tvrtka poslala zlonamjernu vezu putem SMS-a – ostavljajući dokaze o pokušajima napada – ovaj put su telefonski napadi zaraženi virusima koje korisnici ne izvodite nijednu radnju poznatu kao napad “bez klika”. .
“Prelazak na industrijske klikove i kupce koji su zahvaćeni tajnom povećava vjerojatnost da zlostavljanje ostane neotkriveno”, kaže se u izvještaju Citizen Laba.
NSO na svojoj web stranici kaže da se tehnologija proizvodi kako bi se vladama omogućilo”.

Izraelska tvrtka sa sjedištem povezala se s vladama koje koriste tehnologiju za praćenje novinara, odvjetnika, aktivista za ljudska prava i neistomišljenika.

NSO je došao u središte pozornosti kada su ranije istrage Citizen Laba krajem 2018. godine utvrdile da je Omar Abdulaziz, saudijski disident blizak ubijenom novinaru Jamalu Khashoggiju, imao Telefon je zaražen softverom Pegasus tvrtke NSO.

Pegaz su saudijske vlasti koristile za špijuniranje Abdulazizove komunikacije s Khashoggijem, koji je ubijen i izručen u saudijskom konzulatu u Istanbulu u listopadu 2018.

Što se tiče hakiranja telefona Al Jazeere, Almisshal je rekao da je to “zločin protiv tiska. Na temelju tog špijunskog softvera, novinari su zarobljeni, nestali ili čak ubijeni”.