NOVO POGLAVLJE U AFERI “IKONA”: Zagrebački advokat poslao pismo Parlamentu BiH – “Dodikova ikona potiče iz opljačkanog nacističkog blaga”

Zagrebački advokat Ozren Tatarac, koji godinama zastupa klijente u parnicama za povratak vrijednih ukradenih umjetnina, otvorio je novo poglavlje o ukrajinskoj ikoni, što je Dodika stavilo u središte međunarodnog diplomatskog skandala.

Zagrebački odvjetnik Ozren Tatarac, koji se bavi povratkom umjetničkih djela koja su njemački nacisti opljačkali širom Europe tokom Drugog svjetskog rata i koja se nalaze u zemljama bivše Jugoslavije, poslao je informacije Parlamentu Bosne i Hercegovine, OHR-u i ambasadama Ukrajine i Rusije u Bosni i Hercegovini o saznanjima u vezi ikone koja nosi pečat Ukrajine još iz vremena SSSR-a.

Ovo je pravoslavna ikona Svetog Nikole zbog koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik došao u središte diplomatskog skandala.

Tatarac je, naime, u pismu upućenom na gore navedene adrese iznio nekoliko zanimljivih zaključaka u vezi s mogućom putanjom ikone sv. Nikole, koja očito pripada ukrajinskoj kulturnoj baštini.

Nakon reakcija Dodika i njegovih suradnika, odmah nakon izbijanja skandala, postalo je jasno da je ikona ilegalno dospjela u Bosnu i Hercegovinu, što je izazvalo oštru reakciju i diplomatski protest veleposlanstva ‘Ukrajine.

– Postoji osnovana sumnja da je predmet ukraden za vrijeme Sovjetskog Saveza, a ne nakon njegovog raspada, jer bi objekt nakon raspada Sovjetskog Saveza imao pečat nadležnih vlasti Republike Ukrajine ili Pravoslavne crkve tamo.

Osim toga, sumnja se da je predmet ukraden tijekom Drugog svjetskog rata, jer predmet ukrajinske kulturne baštine, u vrijeme dok je Ukrajina bila dio Sovjetskog Saveza, nije mogao biti uklonjen iz Ukrajine na drugi način, osim masivnim i notorna nacistička pljačka umjetničkih djela tijekom nacističke okupacije tadašnje sovjetske Ukrajine.

Tatar u pismu navodi da vrlo duboko poznaje cjelokupno kulturno nasljeđe naroda i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, posebno Bjelorusije i Ukrajine, ali i Ruske Federacije, čija je baštinska kultura opljačkana tijekom Drugog svjetskog rata.

Iz medija je vidljivo da je predmetna ukradena ikona bila predstavljena članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku kao “porodično vlasništvo” određene porodice, za koju pretpostavljam da ju čine državljani BiH.

Stoga zaključujem da postoji osnovana sumnja da je to navodno “porodično vlasništvo” te crkvene ikone izvorno, prije tridesetak ili više godina na ilegalan način “iscurilo” iz neke državne kolekcije na području tadašnje SR Hrvatske, koja kolekcija je izvorno predstavljala nacističku ratnu pljačku umjetnina.

Ako se pokaže da ikona svetog Nikole predstavlja plijen nacističkog rata, koji je do Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, a potom nepoznatim kanalima dospio u ruke Milorada Dodika, otvara još ozbiljniju priču o umiješanosti pojedinaca iz Bosne i Hercegovine u trgovini umjetničkim djelima pronađenim na crnom tržištu nacističke ratne pljačke, piše Istinito.ba.