Novo pooštravanje: Donesena odluka o novim mjerama u Federaciji BiH!

Novom preporukom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koju je usvojila Vlada FBiH, naređuje se ograničavanje kretanja na cijelom teritoriju ovog entiteta od 21 sat do 5 sati ujutru.

U narednom periodu smanjuje se i dopušteni broj ljudi na okupljanjima na 20 ljudi, kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru.

Ovim odredbama prilagođene su i mjere koje važe za ugostiteljske objekte te se i kod njih smanjuje broj dopuštenih mjesta u zatvoreno prostoru na 20, a dozvoljavaju se samo sjedeća mjesta uz držanje dopuštene distance.

Izuzeto od ovoga pozorištima i kinima dopušta se održavanje predstava i projekcija za ne više od 70 osoba, uz poštivanje epidemioloških preporuka.

Ovom naredbom će se kantonalnim kriznim štabovima naložiti donošenje strožijih odredbi shodno razvoju epidemiološke situacije.

“Krizni štab FBiH smatra da su mjere za održavanje nastavnog procesa, mjere za radne subjekte, mjere ograničavanja kretanja, mjere ograničavanja okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, kao i opće mjere nošenje maski i održavanje fizičke distance dale najveći efekat do sada u borbi sa COVID-19, te da i dalje moraju ostati na snazi, zajedno s drugim mjerama i preporukama koje se predlažu uz ovu Informaciju”, naveli su u preporuci.

Dodajmo da su u Kantonu Sarajevu već na snazi rigoroznije mjere (zabrana rada ugostiteljskim objektima, teretanam fitnes centrima i sl.) i te mjere i dalje ostaju na snazi.