Novo veličanje četništva na BHRT-u: Direktorica Pejka Medić suspendirala dokumentarnu redakciju zbog sadržaja o Srebrenici!

Sudeći po reakcijama Pejka Medić, direktorica BH Radija 1, ponovo provodi fašistička i nacionalistička orgijanja na državnom radiju, piše Raport.ba. Naime, Medić je prije sedam mjeseci suspendirala dokumentarnu redakciju zbog dokumentarnih sadržaja o Srebrenici.

Na čelu te redakcije je Miralem Ovčina. Prvi je ovo u javnost iznio režiser Dino Mustafić.

“Urednik dokumentarno-igranog programa Radija BiH Miralem Ovčina trpi višemjesečni mobing direktorice Pejke Medić. Od prije 7 dana suspendirala je redakciju i emitira se muzika. A, sve je počelo od dokumentarnih sadržaja ove redakcije o Srebrenici koji joj nisu po volji. Ovo je ideološki-politička cenzura koja ne smije proći bez reakcije kulturne javnosti. Ovaj segment programa Radija BiH ima bogatu tradiciju i jedan je od najuspješnijih reprezenata radiofonskog programa u BiH”, naveo je Mustafić.

Raport je kontaktirao Ovčinu, međutim, on nije smio ništa komentirati.

“Ne smije to komentirati. Molim vas nazovite press-službu”, rekao je nam je Ovčina.

Pokušali smo dobiti izjavu i od generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, ali nije odgovarao na naše pozive.

Ipak, Raportu je iz nekoliko izvora nezvanično potvrđeno da je Medić ukinula “spornu” redakciju i da im je uputila pismo s obrazloženjem u kojem se naziru četnički motivi.

Inače je Medić poznata po veličanju ratnih zločinaca iako to negira.

Ono što je dodatno skandalozno jeste da je o cijelom slučaju reagiralo i Udruženje novonara RS, koje smatra da je Medića u ovom slučaju žrtva.

Onda je uslijedila reakcija Udruženja novinara RS.

“Udruženje novinara RS bezrezervno podržava direktoricu BH Radija Pejku Medić suočenu s ozbiljnim prijetnjama nakon što cu njen rad kritikovali Dino Mustafić i Bakir Hadžiomerović. Mustafić i Hadžiomerović treba da budu svjesni posljedica koje mogu prouzrokovati njihove insinuacije da kolegica Medić ne poštuje bošnjačke srebreničke žrtve. Od nadležnih zahtjevamo da zaštite našu koleginicu i kazne sve koji prijete njoj i porodici, pogotovo što ovo nije prvo ugrožavanje bezbjednosti nakon što je preuzela dužnost direktorice BH Radija u Sarajevu”, naveli su.