O TOME SE PRIČA: Inzko će, navodno, poništiti prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara!

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, navodno je odlučio odgovoriti na SDP-ov zahtjev OHR-u da poništi odluku gradskog vijeća Mostara o izboru gradonačelnika javnim glasanjem tijekom sjednice vijeća, jer nije ispoštovan Statut Grada Mostara, kojim je definirano da se gradonačelnik bira tajnim glasanjem.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara, održanoj u petak, 5. februara, vijerćnici su većinom glasova odlučili da se za izbor gradonačelnika glsa javno. Nakon prvog kruga glasanja, rezultat je bio slijedeći: 14 glasova dobio je kandidat HDZ-a Marijo Kordić, 11 glasova kandidat SDA, Zlatoa Guzin i 5 kandidatkinja Bh. bloka Irmu Baraliju.

Za izbor gradonačelnika Mostara u prvom krugu potrebna je podrška dvije trećine vijećnika, a ako je niti jedan kandidat ne dobije, dva kandidata s najviše glasova ulaze u drugi krug. Ako u drugom krugu niti jedan od njih dvojice ne dobije potporu dvije trećine od 35 vijećnika, u trećem je krugu gradonačelnik onaj za kojeg glasuje većina prisutnih vijećnika.

Savjetnici SDP-a BiH zatražili su od OHR-a da poništi odluku gradskog vijeća Mostara o izboru gradonačelnika javnim glasanjem na sjednici vijeća, jer nije poštovan statut grada Mostara koji gradonačelnika bira tajnim glasanjem.

– Mi smo na sjednici slijedili praksu iz 2004. i 2008, odnosno 2009. godine. Zaključkom Vijeća i tada se išlo na javno glasanje za gradonačelnika. OHR je 2009. godine donio odluku o ukidanju zaključka Gradskog vijeća. To je, podsjećam, bilo samo zbog nemogućnosti izbora, i tada je OHR donio odluku o tumačenju proste većine i poništio samo taj zaključak, pod brojem tim i tim, dakle zna se precizno na što se to odnosilo – pojašnjava Salem Marić (SDA) za “Faktor”.

Ako OHR, kaže Marić, raspravlja o prijedlogu SDP-a i njegovom zahtjevu, “onda su to ozbiljne igre”.

– Ako bi OHR poništio prvi krug glasanja, onda sa pravom sumnjamo u neke ozbiljne igre međunarodne zajednice i OHR-a, ponovo na račun Mostara. Taj isti OHR nije osam godina našao za potrebno reagirati ništa po svome Statutu, a sada kada su se vijećnici konačno dogovorili, sa 31 glasom “za” da glasamo javno za gradonačelnika, oni bi sada reagirali – ističe Marić.

Kaže da će pričekati ako postoji odluka OHR-a i da vjeruje da ne bi trebali reagirati, već neka vijećnici dovrše izbore za gradonačelnika.

Istim povodom oglasila se danas i Stranka demokratske akcije koja, kako se navodi u saopćenju, ostaje čvrsto pri stavu da se glasanje za novog gradonačelnika Mostara mora dovršiti javno, onako kako je odlukom Gradskog vijeća i započeto.

– Oni koji traže tajno glasanje, i pozivaju OHR da interveniše kako bi se ono nametnulo, očigledno nemaju časne namjere – saopćeno je iz SD A.

Kako kažu, cijela javnost Bosne i Hercegovine, a posebno ljudi iz Mostar, žele imati jasnu ideju o tome ko će podržati dr. Zlatka Guzina iz Koalicije za Mostar, a ko će biti na strani Marija Kordića iz HDZ-a s izravnim glasanjem “za” ili suzdržanim.