Obavljen ukop Sidrana: Brojni poštovatelji ispratili bh. velikana na posljednji smiraj

Predstavnici kulturnog, vjerskog, političkog života u Bosni i Hercegovini, ali i ostali poštovatelji lika i djela Abdulaha Sidrana, u haremu Ferhadija džamije ispratili su na posljednji smiraj i obavili ukop ovog istaknutog bosanskohercegovačkog pisca, pjesnika i scenariste.

Prethodno je Sidranu klanjana dženaza-namaz u haremu Gazi Husrev-begove džamije.

Ranije danas održana je zajednička komemorativna sjednica u Narodnom pozorištu Sarajevo kojoj su prisustvovali predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, ali i drugi predstavnici političkog, socijalnog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini.

Neki od njih su bili ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, akademik Esad Duraković, profesor Kasim Trnka, novinarka Jasminka Šipka, profesor Mirko Pejanović, pjevačica Hanka Paldum, redatelj Ademir Kenović, pjesnik Mile Stojić, režiserka Jasmila Žbanić, režiser Dino Mustafić, glumac Admir Glamočak, scenarista Zlatko Topčić, profesor Emir Zlatar i mnogi drugi.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine uputila je ranije najiskrenije i najdublje izraze saučešća porodici, prijateljima, saradnicima i svim poštovaocima djela akademika Abdulaha Sidrana.

Podsjećamo, Abdulah Sidran preminuo je u Sarajevu 23. marta, 2024. godine u 80. godini života nakon mjeseci provedenih u teškom zdravstvenom stanju.