Automatska skica

Predsjednice Evropske komisije Ursula von der Leyen obratila se danas na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.
Obraćanje je upriličeno u svjetlu priprema sjednice Evropskog vijeća za 21. i 22. mart.

– Da, sada smo u danima uoči gustog dnevnog reda sjednice Evropskog vijeća, s temama, kao što ste rekli, od Ukrajine do Bliskog istoka, od odbrane do proširenja. Danas želim da se fokusiram na dvije teme. Jedna je Bliski istok, a druga proširenje, rekla je Leyen.

Govoreći o Gazi, rekla je da situacija na terenu nikada nije bila tako dramatična i došla je do tačke ključanja.

– Svi smo u medijima vidjeli djecu koja umiru od gladi, što je nedopustivo. Moramo učiniti sve u našoj moći da to zaustavimo. Svi znaju koliko je teško prebaciti pomoć do Gaze i unutar Gaze. Moraju se koristiti sve rute kako bi se došlo do onih u stanju potrebe. Tu do izražaja dolazi pomorski koridor, koji može biti ključan da se poveća količina pomoći koja efektivno stiže do stanovništva sjeverne Gaze. Sjedinjene Države će sada raditi na uspostavljanju plutajuće luke za istovar velikih brodova. Do završetka tih radova, operišemo s manjim brodovima. Ujedinjeni Arapski Emirati i drugi partneri će sufinansirati teret. Kipar će upravljati polascima iz luke Larnaka. A mi, Evropska unija, planiramo intenzivirati našu logističku podršku na terenu. Koordinacioni tim EU-a je na Kipru. Mi ćemo finansirati i koordinisati protok evropske robe kroz ovaj koridor, navela je.

Druga tema koje se dotakla je proširenje, sa fokusom na Zapadni Balkan.

– U ovim godinama promijenili smo dinamiku u našem pristupu regionu. Shvatili smo da nije dovoljno samo čekati da nam se Zapadni Balkan približi. Nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Također moramo preuzeti odgovornost i na svaki mogući način podržati njihov put ka našoj Uniji. Iz tog razloga smo osmislili naš Plan rasta za Zapadni Balkan. Zbog toga smo otvorili pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, i zato smo se obavezali da ćemo isto učiniti i sa Bosnom i Hercegovinom. Danas mi, kao Kolegij, predstavljamo izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine. Riječ je o činjeničnoj analizi najnovijih dešavanja. I to daje vrlo jasnu sliku, rekla je Leyen i dodala:

– Od naše odluke o dodjeli kandidatskog statusa, Bosna i Hercegovina je napravila impresivne iskorake. Ostvareno je više napretka za nešto više od godinu dana nego u više od jedne decenije. Prije svega, Bosna i Hercegovina je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, zemlja usvaja važne zakone, poput sprečavanja sukoba interesa koji je bio u zastoju sedam godina, a koji je sada usvojen, te zakona o suzbijanju pranja novca i finansiranja terorizma. Treće, upravljanje migracijskim tokovima se dalje unapređuje, a sada je spreman i početak pregovora o sporazumu s Frontexom nakon što je Predsjedništvo odobrilo pregovarački okvir. Četvrto, Ministarstvo pravde pristalo je da u domaće krivične evidencije uvrsti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. I peto, u dijelu koji se tiče dijaloga i pomirenja, upravo je postao operativan novi upravni odbor za izgradnju mira.

Leyen navodi da je, aravno, potrebno još napretka za pridruživanje našoj Uniji.

– Ali zemlja pokazuje sposobnost ispunjavanja kriterija za članstvo i ostvarivanja težnji svojih građana da budu dio naše porodice. Iz tog razloga ćemo danas donijeti odluku o preporuci Vijeću za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Poruka koja dolazi iz Bosne i Hercegovine je jasna. Tako da i naša poruka mora biti jasna. Budućnost Bosne i Hercegovine je u našoj Uniji.Hvala vam puno, i živjela Evropa, zaključila je Leyen.