Obrat nakon intervencije opozicije u RS-u: Dodik ipak nije dočekao Erdogana u Sarajevu!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dočekan je danas ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu iz najviše vојnе pоčаsti. Dočekali su ga Željko Komšić i Šefik Džaferović kao predstavnici Predsjedništva BiH. Milorad Dodik se nije pojavio, a nije poznato hoće li prisustvovati planiranim sastancima, piše Radiosarajevo.

Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Podsjetimo, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović reagovao je na potpisivanje Deklaracije za NATO i EU u Antaliji, istakavši da je Dodik još jednom dokazao ulogu lošeg glumca i lažnog patriote.

“Dodikova odluka da potpiše Deklaraciju za NATO i EU integracije je direktno
suprotna stavovima Narodne Skupštine Republike Srpske, na kojima je upravo on, ne tako davno, samo pravio predstavu za glasače. Znali smo to i tada, kao što je znala i cijela javnost, a sada je ulogu lošeg glumca i lažnog potvrde samo potvrdio”, objavio je Šarović jučer na Facebooku.

On nije jedini bio protiv ovog sastanka, pa je tako danas generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak poručio:

“Dodik će danas prekršiti zajednički stav srpskih stranaka u Narodnoj skupštini i nakon današnjeg odlaska u Predsjedništvo BiH SNSD će biti stranka koja je odustala od zaključaka lidera stranaka sa sastanka od 26. jula”, te je i dodao:

“I još jednom da ponovim ono što je već više puta rečeno, to nije učinio ni uz kakvu saglasnost opozicije, nego nam je saopštio svoju konačnu odluku. Na to svakako, ima pravo, kao što ima i obavezu da nosi odgovornost za svoje odluke, bez skrivanja iza opozicije”.