Od (ne)stabilnosti do loših kadroviranja: Šta nam je Trojka u 2023. pokazala na primjeru Sarajeva

Klimava Vlada Kantona Sarajevo: možda bi tako bio najbolji opis kantonalne vlade na čelu s premijerom Nihadom Ukom tokom 2023. godine.

Tek što se, barem se tako činilo, vlast formirala u ovom kantonu u vidu stranaka Trojke (Narod i pravda, SPD BiH te Naša stranka) te Stranke za BiH, došlo je do raskola.

Odlučili su SBiH izbaciti iz vlasti te dati njihove ministarske pozicije pokretu Za nove generacije te nezavisnim zastupnicima. Rečeno – učinjeno. Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo usvojila ostavku Nihada Uka i razriješila Vladu, formirana je nova.

U principu, samo su zamijenjeni ministri SBIH-a.

Problemi su počeli kada je Stranka za BiH odbila biti dio parlamentarne većine prvo na nivou BiH, pa potom i FBiH sa strankama Trojke, piše Hayat.

– Sporazum koji su svojevremeno NES i SBiH potpisali sa strankama tzv. Osmorke i HDZ-om ticao se uspostave zakonodavne vlasti, a uslov za formiranje izvršne vlasti od početka je bio potpisivanje zajedničkog programa mjera kao temelj programske koalicije. Izrađeni Program mjera potpisan je od strane pet stranaka (SDP, NiP, NS, SBiH i NES), ali od strane HDZ-a nije nikada- poručeno je tada iz SBiH.

Pitanje Ustava Federacije i države Bosne i Hercegovine, kako su rekli, za njih je mnogo važnije od fotelja u Vladi u koje bi neki što prije da zasjednu po svaku cijenu.

Preslagivanje sa federalnog na kantonalni nivo

Već u to vrijeme, vrlo jasno i otvoreno se oglašavao o ovome tadašnji ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević.

Za Hayat televiziju je tako, dan prije ostavke Vlade KS, rekao kako je sve to „pokazatelj da Nihad Uk ne vlada vladom, već Konaković i Forto“.

Kako je Bečarević pojasnio, radi se samo preslagivanju sa federalne vlasti.

– Mada ne mogu protiv kolega govoriti. Vlada KS je bila zadovoljavajuća za ovim osam mjeseci. Segment koji se tiče neslaganja je vaninstitucionalni – dodao je on tada.

Ovakvim postupcima u Kantonu Sarajevu, Trojka je pokazala šta će se desiti sa neistomišljenicima, u slučaju formiranja vlasti i kadroviranjem.

Upitna isporuka plina

Nekoliko dana prije kraja ove godine, građane je neugodno iznenadila vijest: 2024. godinu bi mogli početi bez plina.

Razlog za najavljenu obustavu isporuke, kako navode iz Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva, jeste neusaglašavanje cijene transporta plina s Energoinvestom. Novi prijedlog značio je povećanje sa 11,2 na 14,2 posto, što je Energoinvest odbio.

Energoinvest je, između ostalog, rekao kako je „prethodnih dana suočen s jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog plina iz Republike Srpske Sarajevo-gas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uslove transporta plina, a koji se odnose na dio transportne trase kojim upravlja Sarajevo-gas Istočno Sarajevo”, saopćili su iz Energoinvest“.

Problem je ubrzo riješen, ali samo trenutno. Trajno rješenje nije postignuto – dogovoren je nastavak pregovora.

Tu su i problemi u općinama, gdje je itekako vidljiv raskol među Trojkom, a posebno se izdvajaju općine Centar i Novo Sarajevo.

Razne nesuglasice sustižu vlast u KS, kako se čini, loša kadroviranja stižu na naplatu, ali u 2024. se možemo samo nadati da neće, kao i obično, ispaštati upravo građani.

Vrlo brzo ćemo saznati da li su bitnije fotelje i imenovanja kao po narudžbi ili građani, zbog kojih, kako često ističu, i rade ovaj posao.