Od prve čestitke do napada zbog Srebrenice, Dodik: Milatović se dodvorava Sarajevu, a bez Srba nikad ne bi postao predsjednik

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je Milo Đukanović izgubio, ali se plaši da je pobijedila njegova politika usmjerena protiv Srba.

– Novoizabrani predsjednik Crne Gore Јakov Milatović o Srebrenici sudi onako kako je sudio i njegov prethodnik. Pozivanje na presude Međunarodnog suda, a ne pominjenje velikog stradanja Srba u i oko Srebrenice i otpor Srba da priznaju zločin koji nisu počinili, govori da je Milatović izabrao da se dodvorava Sarajevu ne oklijevajući da uvrijedi Srbe i Republiku Srpsku. Šteta, mislio sam da je antisrpska politika u Crnoj Gori poražena – istakao je Dodik.

Reagujući na izjavu Milatovića da je “u Srebrenici počinjen genocid”, Dodik je u izjavi Srni podsjetio da Јakov Milatović nikada ne bi postao predsjednik Crne Gore bez glasova Srba i ta činjenica ga je obavezivala na minimum obzira prema tom biračkom tijelu.

– I dalje mislim da je Milatović manje loš izbor od Đukanovića, ali je također i manje težak protivnik za smjenu od Đukanovića. Sljedeći put kada budu glasali u Crnoj Gori Srbi bi morali znati za koga i koje politike glasaju. Јasno je da su ovoga puta glasali protiv Đukanovića, a ne za Milatovića – konstatovao je Dodik.

Novoizbarani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je u Srebrenici počinjen genocid.

– Međunarodni sud je bio vrlo jasan i donio odluku kad je u pitanju Srebrenica. Vrlo je važno reći da je Međunarodni sud negdje individualizirao genocid u Srebrenici. Moja pozicija je u tom smislu vrlo jasna, crnogorski parlament je, također, donio rezoluciju kad je u pitanju Srebrenica. Vrlo je važno da kao region, zajednički, donesemo taj sud o prošlosti koja je bila teška. Prošlosti koja je imala jednu Srebrenicu, ali i jedan Jasenovac, prošlosti koja je također imala i u Crnoj Gori stvari poput velikog zločina u Pivi, u Velici… To su sve stvari koje zaista jasno osuđujem – kazao je Milatović za Al Jazeera Balkans.

Podsjetimo, Dodik je u nedjelju 2. aprila nakon što je obznanjeno da je Milatović porazio Đukanovića prvi mu čestitao na pobjedi.

– Čestitam Jakovu Milatoviću izbor za predsjednika Crne Gore. Nadam se da će Crnu Goru voditi putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusjedskih odnosa uspješno sarađivati na korist građana i Crne Gore i Republike Srpske – poručio je Dodik prije pet dana.