Odbačeni zahtjevi Gordane Tadić, uskoro i konačna odluka o smjeni glavne tužiteljice

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine odbacilo je u utorak zahtjev za izuzeće predsjednika VSTV-a Bosne i Hercegovine Halila Lagumdžije u disciplinskom postupku protiv glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić.

Time su stečeni uvjeti da predsjednik donese odluke o ostalim zahtjevima za izuzeće upućenim VSTV-u BiH. Predsjednik VSTV-a BiH je odbio zahtjeve za izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, saopćio je VSTV BiH.

Zahtjeve za izuzeće potpredsjednicâ VSTV-a BiH Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović, koje je podnio punomoćnik glavne tužiteljice Tužilaštva BiH advokat Vlado Adamović, predsjednik VSTV-a BiH je odbacio, dok je zahtjev za izuzeće koji je podnijela sama potpredsjednica VSTV-a BiH Biljana Simeunović predsjednik uvažio.

Time su stvoreni uvjeti da Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH nastavi s radom i donese drugostepenu odluku u disciplinskom postupku protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, dodaje se u priopćenju.