Odgođena sjednica PIC-a: Imenovanje novog visokog predstavnika na čekanju, jer nijedna država neće da predloži kandidata koji bi bio osporen od bilo koga!

Sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) na kojoj je trebalo da se razgovara o imenu budućeg visokog predstavnika u BiH otkazana je zbog nedostatka saglasnosti među međunarodnim partnerima, te usljed novonastale situacije u BiH, piše Klix.

Sjednica je trebala da bude održana 16. marta,

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Informaciju o primjeni Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma i deset zaključaka u vezi sa radom visokog predstavnika i čvrstog stava koji je zauzeo ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, razgovori o imenu nasljednika Valentina Inzka su prolongirani dok ne bude postignuta saglasnost svih faktora, kazao je za Glas Srpske izvoz blizak međunarodnim strukturama u Sarajevu.

Izvor je potvrdio da je došlo do zastoja, jer su zemlje iz kojih dolaze kandidati, a naročito Njemačka, odlučile da, ipak, bude uvažen stav svih faktora i da njihov kandidat bude imenovan uz poštovanje svih procedura.

“Nijedna država neće da predloži kandidata koji bi bio osporen od bilo koga i svi su saglasni da je potrebno pronaći rješenje koje će biti svima prihvatljivo”, naveo je izvor Klix-a.

Njemačka vlada, tačnije Bundeskabinett, u januaru je, na prijedlog ministra vanjskih poslova Heika Maasa potvrdila kandidaturu Christiana Schmidta (CDU) za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Kao mogući kandidat pominje se i Kanađanin Joseph Ingram.