Odzvonilo i njemu: Pokrenut krivični postupak protiv Dragana Čovića!

Komisija za odlučivanje o sukob interesa BiH započeo je postupak sukoba interesa sa sadašnjim dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamenta skupštine BiH Draganom Čovićem.

Ovu informaciju potvrdila je Mira Pekić, predsjednica odbora koju čine tri zamjenika i predstavnici iz Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, direktor i dva predstavnika Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH.

Kad je riječ o slučaju protiv Čovića, on je u ladici ovog povjerenstva od 2018. godine.

Povjerenstvo za sukob interesa u institucijama BiH navodno se izjasnilo u februaru 2018. godine o optužbama protiv tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ali izjava nikada nije data zbog nedostatka delegata, ali i političkih prepreka koje su tvrdile da su povjerenstva i osoblje HDZ-a.

Prijava protiv Čovića podnesena je zbog sukoba interesa, jer je Hrvatski sabor na čelu s Čovićem novac dobivao iz proračuna.

Dokumenti koje je u to vrijeme imao Istražni tiskovni centar pokazuju da je HNS za proslavu 25. godišnjice osnutka Hrvatskog vijeća obrane 2017. godine iz Zapadno hercegovačkog kantona, Kantona 10 i Posavskog kantona od proračuna dobio ukupno 16.750 KM. Novac se plaća iz rezerve državnog proračuna za hitne slučajeve i nepredviđene situacije, poput poplave, potresa ili požara.

S druge strane, Zakon o sukobu interesa u organizacijama BiH zabranjuje izabranim dužnosnicima da obnašaju odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ako se financiraju iz proračuna u iznosu većem od 10 000 KM godišnje.

– Donijeli smo tužbene odluke protiv slučaja Čović, a presjedavali su Nenad Nešić, Mufid Memija i Siniša Gatarić. Sada odbor radi svoj posao i oni koji se protive postupku koji je u toku bit će pozvani da sami svjedoče. Odbor će prikupiti više informacija. Inače, taj je postupak pokrenut na temelju prijave i na temelju financijskih izvještaja službenog dužnosnika – rekla je Pekić.

Dodao je da će se na sljedećem sastanku, ako se procedure dovrše, donijeti odgovarajuće odluke. Rekla je da su to uglavnom novčane sankcije prema važećem Zakonu o sukobu interesa ili pozivi na ostavku, ovisno o slučaju.

S Nešićeve strane, Transparency International pokrenuo je protiv njega tužbu zbog nespojivosti s funkcijom izabranog predstavnika i direktora javnog poduzeća. U nekim specifičnim slučajevima, Nenad Nešić istodobno funkcionira kao direktor “Puteva Republike Srpske”, doo Banja Luka i predstavnik u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, napisao je Fokus.ba.