Oglasila se Islmska zajednica: Muslimani su dužni odabrati vakcinu koja ne sadrži svinjski želatin!

Iako je svijet ponovno zadovoljan podacima o učinkovitosti cjepiva protiv koronavirusa, vjerske su zajednice prosvjedovale zbog nekih tvari u cjepivima koje krše vjerske zakone. Ovom prilikom za stav je upitana i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Da budemo jasni, većina cjepiva protiv COVID 19 sadrži svinjsku želatinu koja djeluje kao stabilizator, odnosno daje cjepivo tijekom transporta i skladištenja. Međutim, prema halal prehrambenim standardima, muslimani ne dopuštaju konzumaciju svinjskih proizvoda.

Kao odgovor na Klix.ba, koji je postavio ovo pitanje, iz kabineta Reis-l-ulama, jasno su rekli da Islamska zajednica BiH nema ništa protiv cjepiva koje su odobrile vlasti i zaštite ljudi od infekcija i bolesti.

“Islam poziva ljude da brinu o svom zdravlju i da traže lijek za bolesti koje ih zadese. Poslanik, a.s., je rekao da je Bog Dragi za svaku bolest dao i lijek i pozvao muslimane da tragaju za tim lijekom. To je, dakle, vjerska obaveza muslimana. Ono, pak, što je njima zabranjeno jest da lijek traže u onom što je Allah zabranio. U zabranjene stvari spadaju i svinja i svinjski proizvodi”, odgovorili su uz Islamske zajednice.

Kako su dalje rekli, informacija koja je brzo do njih došla da je čovječanstvo tražilo učinkovit tretman za koronavirus bila je da neka cjepiva sadrže svinjsku želatinu, ali još uvijek čekaju službena odobrenja.

“Ako je to istina, muslimani moraju odabrati cjepiva koja ne sadrže ovu komponentu i koja su učinkovita u liječenju koronavirusa, a ako ne postoji druga mogućnost, zadnju riječ treba dati profesionalni farmaceuti i šerijatski zakon.” naveli su iz kabineta reisu-l-uleme.

Zbog ubrzanog rada na pružanju što više cjepiva, farmaceutske tvrtke ne mogu jamčiti da njihove doze neće sadržavati svinjsku želatinu. To se također odnosi na cjepivo koje su razvili Pfizer i BioNTech, cjepivo tvrtke Moderna, Sveučilište Oxford i drugi.

Britansko islamsko medicinsko udruženje izvijestilo je jučer da je svinjska želatina prisutna u većini cjepiva zbog potražnje, trenutnih lanaca opskrbe, troškova i kraćeg vijeka trajanja cjepiva.

Islamska zajednica u BiH nada se da će što prije dobiti adekvatan odgovor na pitanje koje muči muslimane širom svijeta – da će muslimanske zemlje kontroverzno cjepivo podvrgnuti laboratorijskim analizama.

U jednom odgovoru, “Islamska će zajednica zauzeti definitivan stav o ovom pitanju, nakon što sazna rezultate laboratorijske analize, kada budu poznate sve komponente dotičnog cjepiva.”, rekli su.

Svinjska želatina u cjepivima protiv koronavirusa predstavlja problem ne samo za Islamske zajednice, već i za židovske zajednice čija se konzumacija svinjskih proizvoda smatra vjerski nečistom.