Oglasio se Lendo nakon sastanka sa Schmidtom: Što prije postići dogovor

Rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine sastalo se danas sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom. Odmah nakon sastanka oglasio i potpredsjednik FBiH, Refik Lendo (SDA).

Naime, kako je saopćeno iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende, na sastanku je razgovarano o okončanju procesa provedbe izbornih rezultata i formiranju novog saziva Vlade FBiH.

“Tokom sastanka sam ponovio činjenicu da je neophodno taj proces voditi isključivo u okviru Ustava FBiH i na osnovu rezultata Općih izbora. Vrijedi naglasiti da je visoki predstavnik Christian Schmidt iskazao očekivanje da će predstavnici stranaka koje su delegirale predsjednika/potpredsjednike FBiH i izabrano rukovodstvo FBiH što prije sjesti za pregovarački sto i postići dogovor o uspostavi Vlade FBiH”, naveo je Lendo.

Kako je ranije saopćeno iz OHR-a, Schmidt se zanimao za poduzete korake u pravcu uspostave Vlade Federacije BiH.

“Funkcioniranje institucija FBiH je preduvjet za efikasnu i jaku BiH. Formiranje Vlade FBiH je stoga najveći prioritet za sve,” rekao je visoki predstavnik.

Podsjetimo, Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH danas je uputila Informaciju o imenovanju Vlade FBiH Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

“Na navedenu Odluku sam zatražila saglasnost oba dopredsjednika Federacije BiH, te Vam dostavljam Saglasnost dopredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića od 4. aprila 2023. godine, i akt dopredsjednika Federacije BiH Refika Lende od 3. aprila 2023. godine, kojim odbija dati saglasnost na imenovanje Vlade Federacije BiH”, navodi se u dopisu koje je Bradara uputila predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjani Marinković Lepić.

Sutra ističe krajnji rok za formiranje Vlade Federacije BiH.