Oglasio se Sud BiH povodom zahtjeva za pomilovanje Fadila Novalića

Sud Bosne i Hercegovine je 16. februara ove godine zaprimio Molbu za pomilovanje osuđenog Fadila Novalića, dostavljenu putem Ministarstva pravde BiH radi davanja mišljenja, piše Radiosarajevo.ba.

Mišljenje Suda BiH od 26.2.2024. godine je dostavljeno Ministarstvu pravde BiH na dalje nadležno postupanje 27.2.2024. godine, saopćeno je iz Suda, a s obzirom na interesovanje javnosti u vezi s Novalićevom molbom za pomilovanje.

“Mišljenje Suda BiH je da molbi osuđenog Fadila Novalića za pomilovanje ne treba udovoljiti”, saopćeno je.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom, a potvrdio drugostepenom, osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Sud BiH objavio punu presudu u predmetu protiv Novalića i ostalih
Tadašnja federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je zatražio pomilovanje nakon što je osuđen na četiri godine zatvora te se sada očekuje odluka Komisije za pomilovanje nakon koje će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.