Ognjen Tadić precizno izračunao datum: Kada će BiH postati članica EU?

Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika RS-a Milorada Dodika (uzgred nekada jedan od najžešćih kritičara istog tog Dodika) na društvenim mrežama iznio je precizan datum kada bi BiH najranije mogla postati članica EU.

Očekivano, ovu svoju “računicu” bazirao je na Dodikovoj priči o protjerivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

– Ako je po OHR-u onda BiH sigurno neće u EU prije 22. februara 2041. Tada Ledi Bianku sudija Ustavnog suda BiH puni 70 godina. Naime, po OHR tumačenju BiH mu ne može skratiti mandat, a po EU uslovima BiH ne može biti primljena u EU sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Dakle…, napisao je Tadić na mreži X.

Inače, prema važećim zakonima, mandat sudija Ustavnog suda BiH redovno prestaje njihovim odlaskom u penziju, kada napune 70 godina života. Izuzetak su određene vanredne okolnosti za prestanak mandata, poput smrti, teže bolesti i slično.

Što se tiče sudije Biankua, radi se o sudiji iz Albanije, koji je na poziciju u Ustavnom sudu BiH imenovan 2021. godine. Upravo je ovaj sudija, čak i prije nego što je zvanično imenovan, ali i nakon postavljenja, bio česta meta najbahatijih i najprimitivnijih uvreda Milorada Dodika, koje su bile zasnovane na nacionalnosti Ledija Biankua.