OHR, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini i američko veleposlanstvo slažu se da Milan Tegeltija više ne može biti predsjednik VSTV-a.

– Ugled pravosuđa u Bosni i Hercegovini trenutno je na najnižim nivoima, a pojavom ovog videa pretrpio je još jedan udarac, rekao je OHR nakon objavljivanja najnovijih snimaka koje kompromitiraju Tegeltiju.

OHR vjeruje da bi Tegeltija, kako bi vratio integritet ove vodeće pravosudne funkcije, trebao pokazati profesionalnu i osobnu iskrenost i učiniti ono što se očekuje nakon nastavka neadekvatnog obavljanja njegovih dužnosti. Također bi pomoglo poboljšanju imidža VSTV-a koji je ovim aktivnostima dodatno okrnjen.

– VSTV zaslužuje drugačijeg profesionalnog predsjednika – izvještava OHR.
Izaslanstvo Europske unije u Bosni i Hercegovini smatra da je ugled VSTV-a ozbiljno narušen optužbama njegovog predsjednika o korupciji.

– Ozbiljnost najnovijih optužbi baca sumnju na sposobnost predsjednika da vodi VSTV i pravosuđe u Bosni i Hercegovini, te podriva vjerodostojnost i integritet VSTV-a i svih poštenih, marljivih i profesionalnih sudaca iz zemlje.

– Pozivamo predsjednika da se ponaša odgovorno i zaštiti instituciju VSTV-a poštujući stajališta Vijeća o potrebi davanja ostavke, kako bi se izbjeglo produljenje krize u cijelom pravosudnom sustavu i doprinio vratiti povjerenje javnosti. Propust da se pravilno postupi bio bi šamar za građane i pravdu, uključujući članove VSTV-a koji ondje služe instituciji.
Američko veleposlanstvo priopćilo je da je razočarano što je predsjednik Vrhovnog sudbenog i tužiteljskog vijeća i dalje u središtu tekućih optužbi za korupciju, potkopavajući ulogu VSTV-a u osiguravanju neovisnog pravosuđa , nepristrano i učinkovito.

– Iako je izvanredna sjednica VSTV-a korak u dobrom smjeru, jasno je da VSTV mora ostaviti po strani profesionalne ambicije svog predsjednika ili bilo kojeg drugog člana i učiniti sve što je potrebno kako bi se vratilo povjerenje javnosti u instituciju u krizi povjerenja. VSTV je na jučerašnjoj sjednici zaključio da su odnosi između Vijeća i međunarodne zajednice zategnuti tim i drugim navodima. VSTV treba shvatiti da je izgradnja povjerenja s građanima Bosne i Hercegovine čak važnija od njegovog odnosa s međunarodnom zajednicom, navodi američko veleposlanstvo.