Ono što nije htjela Pravoslavna crkva učinila Islamska zajednica: Islamska zajednica organizovala sahranu 80-

Islamska zajednica Kosova, u saradnji s općinom u Prištini, organizirala je sprovod 80-godišnje Srpkinje koja živi u Domu za stare u Prištini.

Slučaj je na društvenim mrežama prvi najavio gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti i zahvalio Islamskoj zajednici na organizaciji sprovoda Doma starijih osoba.

– Starijia građanka srpske nacionalnosti preminla je u staračkom domu. Bila je sama i nije imala nikoga. Iz neobjašnjivih razloga nije ju imao ko pokopati, uključujući i vjerske institucije kojima je pripadala. Organizirali smo sahranu sa Islamskom zajednicom. Želio bih javno zahvaliti Islamskoj zajednici na cijeloj organizaciji. Napokon, čovječanstvo – čovječanstvo je najvažnije – napisao je Ahmeti.

Idris Xhigoli, glavni imam Prištine, s kojim je Anadolu Agencija kontaktirala, objavio je da je prije zahtjeva za sprovođenje dženaze na zahtjev Doma za starije osobe Islamske zajednice kontaktirao vlasti Prištine, Europske sigurnosti i institucije općine Gračanice.

Općina Gračanica zatražila je od IZK-a lijes za pokojnika i vozilo koje će biti prevezeno na pravoslavno groblje u Prištini. Imam Xhigoli je rekao da, iako IZK nije bio zauzet osiguravanjem lijesa, lijes je u ovom slučaju pružio iz poštovanja.

– Cilj Islamske zajednice bio je human. Svako je ljudsko biće stvorenje, a zbog poštovanja koje ljudi imaju kao bića, željeli smo im pomoći unatoč tome što su druge vjere i druge zajednice – rekao je Xhigoli.

Rekao je da je organizacija Islamske zajednice završila slanjem posmrtnih ostataka na gradsko pravoslavno groblje, gdje je starica kasnije pokopana u skladu s vjerskim ceremonijama. Prema sporazumu s Islamskom zajednicom za sprovode u općini, troškove snosi općina Priština.