Opozicija odbila Dodikov prijedlog: Važnije je spašavanje Republike Srpske…

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i lider SNSD-a, već danima traži formiranje koncentracione vlade, koja će uključivati ​​sve parlamentarne stranke, pa čak i opozicione stranke. Opozicinioni čelnici, međutim, smatraju da je ovo još jedna Dodikova podvala i ističu da se takva vlada neće formirati.

Dodik je prijedlog stavio na sto u prvim satima nakon što je bivši visoki predstavnik BiH Valentin Inzko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida. Dodik je rekao da je čak spreman istupiti iz Predsjedništva BiH. Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević kaže da ne želi sudjelovati.

MOŽE, ALI BEZ SNSD-A

– Opozicija mora svu svoju energiju i znanje usmjeriti na spašavanje Republike Srpske, a ne da spašavamo Milorada Dodika od političke propasti. Mi u opoziciji ne smijemo biti tako naivni, pa pristati da budemo dio predizborne kampanje Milorada Dodika i SNSD-a. Opozicioni koncept budućnosti Republike Srpske je dijametralno suprotan ovome što radi postojeći režim i mi nemamo moralno pravo biti dio toga, kazao je Miličević za Oslobođenje.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je najbolje rješenje za Republiku Srpsku formiranje koncentracione vlade bez SNSD-a. Borenović je istakao da PDP nastavlja djelovati u Republici Srpskoj kao opoziciona stranka koja će, kako je rekao, energično djelovati na sve anomalije u društvu, korupciju, trošenje javnog novca i sve ono što šteti Republici Srpskoj.

– Možda je najbolje rješenje za Srpsku da se napravi koncentraciona vlada u kojoj ne bi bilo SNSD-a. Vlada u kojoj bi SNSD bio opozicija. To bi bilo najbolje rješenje. Sve osim toga je neprihvatljivo. Naravno da nam ne pada na pamet da ulazimo u tu priču i da sklapamo takve dogovore sa Dodikom, rekao je Borenović.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić također se protivi uspostavi koncentracione vlade. Smatra da postoje važnije stvari i važnija pitanja za RS od uspostave koncentracione vlade.

– DNS neće učestvovati u pregovorima o koncentracionoj vladi. Moja želja bila je da postignemo jedinstvo o zaštiti interesa Republike Srpske, a ne da razgovaramo o jedinstvu u raspodjeli fotelja i funkcija. DNS pažljivo prati da li se poštuje postignuti dogovor predsjednika političkih partija i ukoliko bilo koja politička partija prekrši sporazum, DNS neće učestvovati u budućnosti u dogovorima o bilo kojem pitanju i iznosiće svoje stavove koji su u interesu RS-a i srpskog naroda, kazao je Nešić.