Orić: Moramo biti uvijek na oprezu, živjeti i imati suživot

U Nezuku, blizu Sapne kod Kalesije, u poslijepodnevnim satima upriličeno je postrojavanje preživjelih pripadnika 28. divizije Armije RBiH i onih koji su preživjeli “marš smrti” iz jula 1995. godine

Time je započet službeni dio 17. po redu Marša mira, od kojeg sutra ujutro odlazi iz Nezuka u Potočare, gdje će se 11. jula u Memorijalnom centru održati kolektivna dženaza i pokopati 19 žrtava genocida u Srebrenici.

Zapovjednik 28. divizije Armije RBiH Naser Orić rekao je da je događaj organiziran tako da preživjeli mogu vratiti sjećanja na dane kada su vršili proboj.

“To je evociranje uspomena na one dane kada su oni vršili proboj, odnosno kada su prošli kroz pakao. Sa ovog skupa želim poručiti da se nikada ne smije zaboraviti zlo, genocid. Poruka je da se nikada i nikome ne desi ono što se nama desilo i da ne dozvolimo da dođemo u takvu situaciju da nam se to desi. Moramo biti uvijek na oprezu, živjeti i imati suživot, voljeti svoje i poštovati tuđe”, poručio je Orić.

Predsjednik Pododbora za marš mira 2021. Zulfo Salihović objasnio je da se večeras održava okupljanje bivših boraca 28. divizije Armije RBiH i onih koji su preživjeli “marš smrti” iz jula 1995. godine.

“Ovo je i doček učesnika Marša mira koji su prethodnih dana krenuli iz različitih dijelova BiH. Tradicionalno uoči polaska Marša mira mi smo uveli i ovu manifestaciju. Cilj je da mi koji smo preživjeli ‘marš smrti’ iz jula ‘95. ovdje svjedočimo, prenosimo naša iskustva”, pojasnio je Salihović.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić prisustvovao je skupu preživjelih bivših boraca u Nezuku, koji se organizira u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

U obraćanju je istakao da današnje okupljanje svjedoči odlučnosti da se put koji su prešli stanovnici “sigurne zone” neće zaboraviti i da žrtve genocida neće nikada biti zaboravljene.

“Danas kada imamo važeće presude naša je obaveza još veća da ustrajavamo na istini i konačnoj pravdi. Konačna pravda jeste uklanjanje svih posljedica nastalih agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu i počinjenim, dokazanim i presuđenim genocidom. Niko od nas nema pravo da odustane na ovom putu ma koliko on bio težak, pun izazova i prijetnji. Nijedan put ne može biti teži, izazovniji i opasniji od onoga kojeg su prešli stanovnici ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica 11. jula 1995. godine, a mnogi nisu uspjeli. Mi smo danas ovdje zbog onih koji su preživjeli i zbog onih koji su ubijeni da pokažemo da nismo i da nikada nećemo zaboraviti genocid i da nećemo odustati od našeg Podrinja i naše domovine Bosne i Hercegovine”, poručio je Salkić.

Marš mira je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Marš mira ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te onemogućavanje negiranja, poricanja i relativiziranja zločina genocida.