Orić: To što nisam bio nikada na dženazi u Potočarima 11. jula je moja rak-rana

– Činjenica da nikada nisam bio na dženazi u Potočarima 11. jula je moja rak-rana – kaže za Faktor nekadašnji komandant odbrane Srebrenice Naser Orić.

Kako ističe, ima inpute od sigurnosnih agencija da se ne pojavljuje na dženazi iz sigurnosnih razloga.

– Redovno sam na Maršu mira, ali nikad nisam bio na dženazi. I ove godine ću se obratiti učesnicima u Nezuku. Teško mi pada što ne mogu da podijelim te dane tuge sa svojim saborcima, kada nisam imao priliku da učestvujem u proboju iz Srebrenice. Jesam učestvovao sa ove strane, ali ja to ne brojim.

Glavni i ključni proboj uradili su moji saborci iz pravca Podrinja. To je istina. Bez obzira što su neprijateljske snage upotrebljavale bojne otrove, naši borci bili su na visini zadatka i izvršili proboj koji nijedna armija na svijetu nije uradila. Naši heroji su se probili 100 kilometara pod borbenim dejstvom i izvršili nasilno probijanje. To je junački podvig – kaže Orić.

Nekadašnji komandant odbrane Srebrenice kaže kako se približava 11. juli da mu je sve teže.

– Kada juli nastupi vraća se film u prošlost. Jednostavno, sve se smuči. Sa ove tačke gledišta sa ovog vremenskog perioda kada poslažem kockice jadno se osjećam, jer bili smo ostavljeni na milost i nemilost. Niko od strane Drugog korpusa pod komandom Seada Delića da priđe i od vojnog – komandnog kadra i da nešto uradi. Bio sam lično tu. Vidio sam koliko su bili indolentni – sa ogorčenjem govori Orić.

Naser je prokomentarisao i uklanjanje crkve iz avlije nane Fate Orlović u Konjević polju.

– Za mene je to normalan čin. To je nešto što sam očekivao. Nemam neke spektakularne izjave. To je pravna stvar koja se desila i to je to. Neću likovati što je crkva uklonjena. Poštujem svaku bogomolju i naravno da je neko zloupotrijebio bogomolju i postavio je u tuđu avliju. Taj ko je odredio da se tu pravi on će goriti u džehenemu. Bez obzira čija je bogomolja ne treba je zloupotreljavati i likovati. Taj koji je odlučio da se pravi na tuđoj zemlji je najveći griješnik. Crkva ili džamija ne treba nikom da smetaju. Međutim, mjesto gdje je sagrađeno nije bilo pošteno i vjerovatno je sagrađena iz nekog hira. Neka je na dušu tome ko je odlučio i ko je izgradio crkvu u avliji nane Fate – kaže na kraju Naser za Faktor.