OSMANOVIĆ: “Ako se nastave blokade institucija BiH očekujemo potez OHR-a, a Dodikov dolazak…”

Predsjednik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Adil Osmanović rekao je danas da očekuje da će OHR sankcionirati političare koji ne rade u skladu s Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

Osmanović se osvrnuo na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića koji je pozvao visokog predstavnika Christiana Schmidta da smijeni Milorada Dodika jer duže od mjesec dana blokira rad institucija, odnosno Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Mi u Parlamentarnoj skupštini ostavili smo preko mjesec dana da se pokuša pronaći dogovor da rade institucije BiH. Vidimo da tu nema nekih pomaka. Dolazak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sjednicu pokazuje da on zaista želi da pravi blokadu rada te institucije. Dejtonski sporazum je na snazi, Aneks 10 također i očekujemo da OHR povuče poteze kako je nekada povlačio prema visokim funkcionerima u kantonima, entitetima i nivou države – da budu kažnjeni oni koji ne žele da rade u skladu s Ustavom i zakon. Šta drugo možemo očekivati? Ako se nastavi blokada i domaće institucije nemaju odgovor, onda očekujemo reakciju OHR-a i u tom smislu je bila i izjava Šefika Džaferovića”, kazao je.

Danas je u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine održan konzultativni sastanak predsjednika Zastupničkog doma Denisa Zvizdića s članovima Kolegija i predsjednicima poslaničkih klubova. Predstavnici RS nisu prisustvovali sastanku.

“Zaključak s posljednje sjedice proširenog kolegija PSBiH je bio da se ne održi 23. sjednica, da se prolongira, i na osnovu tog zaključka održan je konsultativni sastanak da vidimo kada ćemo sazvati tu 23. sjednicu i održati je s tačakama koji je tada Kolegij usaglasio. Očekivali smo da će kolege iz entiteta RS-a danas prisustvovati sastanku, da iznesu svoja viđenja i prijedloge izlaska iz ove situacije, ali nisu došli. Dogovorili smo da se sjednica održi ili 16. ili 12. septembra na kojoj će biti razmatrane tačke dnevnog reda između ostalog i Prijedlog budžeta za 2021. godinu”, kazao je Osmanović.