Oštre reakcije iz Republike Srpske na izjave Bakira Izetbegovića

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je u govoru članovima Europske narodne stranke u Europskom parlamentu na posebnoj videokonferenciji u povodu 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma da Bosna i Hercegovina mora pronaći ravnotežu između etničkih i građanskih principa, uslijedile su reakcije iz bh. entiteta Republika Srpska.

Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekao je da je najbolji izbor za napredak Bosne i Hercegovine poštivanje ustava i izvornog Dejtona, koji je rekao da je entitet RS jedna od dva jednaka entiteta u Bosni i Hercegovini.

“Imamo ustavom zajamčene instrumente prema kojima niko ne može marginalizirati naš ustavni položaj u bilo kojem smislu. Protiv smo bilo kakvih promjena koje bi smanjile nadležnosti Republike Srpske u odnosu na Dejtonski ustav “, naglasio je Prodanović.
Prodanović je dodao da su bilo kakve promjene Daytonskog sporazuma moguće samo uz suglasnost oba entiteta i sva tri osnovna građana.

„Najava SDA da bi Bosna i Hercegovina trebala prijeći iz nacionalnog u građanski sustav nije iznenađujuća u smislu političkih ciljeva određenih bosanskih političkih struktura. Oni se nastavljaju neprekidno, ali mi smatramo izuzetno važnim zaštititi temeljne nacionalne interese u skladu s ustavnim statusom i zakonom”, dodao je Prodanović.

Rekao je da konstantno inzistiranje na izmjenama Dejtonskog sporazuma nije odgovor za Bosnu i Hercegovinu.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da “retrogradnih povrataka na `izvorni Dejton` ne može biti”, te da je potrebno razriješiti čvor između hrvatskih i probosanskih stranaka i naći balans između etničkog i građanskog principa u BiH. Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da “retrogradnih povrataka na `izvorni Dejton` ne može biti”, te da je potrebno razriješiti čvor između hrvatskih i probosanskih stranaka i naći balans između etničkog i građanskog principa u BiH.

Reagovao je predsjednik stranke “Ujedinjena Srpska” Nenad Stevandić koji je kazao da “samo srpski narod može da odlučuje o Republici Srpskoj, a ne lider SDA Bakir Izetbegović koji će cijeli život i politički vakat provesti u pokušajima da se Srbima u BiH nešto otme, oduzme, nametne ili nanese određena šteta ili pakost”.

“O tome može odlučiti samo srpski narod kao vlasnik Republike Srpske, a ne Izetbegović, koji može raspravljati o dijelovima Federacije Bosne i Hercegovine i kantonima u kojima ima efektivnu moć.” Sve ostalo je dogovoreno “, rekao je Srni Stevandić u Izetbegovićevoj izjavi ne može biti „retrogradnog povratka izvornom Daytonu“ i da se mehanizmi koji omogućuju blokade u Bosni i Hercegovini moraju ukloniti.