Oštre reakcije opozicije iz RS-a: Niko nije očekivao da će Dodik tako brzo pokleknuti, nazivaju ga i izdajnikom

Informacija da je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sinoć ipak učestvovao u radu Predsjedništva i glasao na toj sjednici, izazvala je oštre reakcije stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, koje su zajedno sa SNSD-om odlučile bojkotovati rad institucija naše države.

Iako je informacija o održavanju hitne telefonske sjednice stigla iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, iz Dodikovog kabineta danas su požurili da je demantuju.

Predsjednik SDS-a i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, istakao je da nije očekivao da će Dodik “ovako brzo pokleknuti”.

– Ako su tačne informacije da je glasao u Predsjedništvu BiH, Dodik je prekršio dogovor koji je ranije postignut nakon nametanja “Inzkovog zakona”. Postojao je dogovor lidera da se u radu zajedničkih institucija (institucije Bosne i Hercegovine) učestvuje samo u slučaju ukoliko se na dnevnom redu nalaze štetne odluke po Republiku Srpsku. Ovo pitanje Centralne banke ne spada u domet toga – napisao je Šarović.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i zastupnik u Parlamentu BiH, izjavio je da je sve jasno i da je, suprotno zaključcima predsjednika stranaka iz Republike Srpske potvrđenih u Narodnoj skupštini RS-a, Dodik aktivno učestvovao u donošenju odluke u Presjedništvu BiH.

– Ovim glasanjem se krši dogovor iz NSRS-a odustajanjem od ključnog stava da nema donošenja odluka u zajedničkim institucijama BiH dok se ne razriješi pitanje nametnutog “Inzkovog zakona”. Nažalost, već viđeno, ovo je klasično nipodaštavanje najviše zakonodavne institucije Republike Srpske, Narodne skupštine – dodao je Borenović, piše BN.

Jelena Trivić, zastupnica PDP-a u NSRS-u, napisala je da je Dodik izdajnik.

– Za Dodika zaključci Narodne skupštine imaju rok trajanja koliko i jogurt. Osim što je raselio narod, ozakonio pljačku Republike Srpske, sam se enormno obogatio na račun naroda, i time počinio najveću izdaju, sada to potvrđuje izdajom zaključaka Narodne skupštine. Etiketa koju je neopravdano dijelio drugima, zalijepila mu se za leđa, trajno i bespovratno, izdaja i prodaja nacionalnih interesa: tako se u najkraćem može opisati Milorad Dodik. Na ovom zaključku da se ne učestvuje u radu organa BiH se moralo istrajati. Učestvovanjem u radu Predsjedništva BiH Dodik je dao legitimitet odluci i po ko zna koji put dokazao da je politički konvertit i najveći izdajnik srpskog naroda – napisala je Trivić.