Osvrt iz Srbije: Totalitarna politika Dodika postala opasna za Republiku Srpsku

Dušan Janjić, koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose, rekao je da je “totalitarna politika koju vodi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, postala disfunkcionalna i opasna za Republiku Srpsku”, dok je Srećko Latal, regionalni urednik BIRN-a, rekao da će posljedice njegove ekonomske politike biti veoma teške po taj entitet. “U posljednje tri godine je postao klasičan primjer klasičnog etnonacionalizma izvan Srbije”, istakao je Janjić.

Dok Aleksandar Vučić u novonastalim okolnostima oscilira između Zapada i Rusije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ne krije podršku Moskvi. Što mu zapadnjaci nameću više sankcija, to oštrije odgovara. Njemačke političare uspoređuje s nacistima, britansku politiku objašnjava kolonijalnom savješću, a Amerikancima poručuje da se ponašaju kao kauboji.

Inače, Boračka organizacija Republike Srpske najavila je za danas veliki narodni skup u Banjaluci. Oni će se okupiti, kako su kazali, da bi “dali podršku očuvanju institucija Republike Srpske”.

Skup će biti održan na banjalučkom Trgu Krajine pod sloganom “Sloboda”, a kako su rekli, žele izraziti nezadovoljstvo nedavnom odlukom visokog predstavnika da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Janjić podsjeća da je Zakon o nepokretnoj imovini RS najavljen prije par godina, kada su, kako je ocijenio, “Dodik i vlasti Republike Srpske krenuli putem secesije”.

“Tu treba da se riješi pitanje svojine nad šumama, rijekama, rudnicima i drugom imovinom. To je jedno pitanje, ako čitate Dejtonski sporazum, koje bi trebalo da je riješeno. Jer je u sukcesionom procesu učestvovala BiH, a ne entiteti. Međutim, u međuvremenu je mnogo toga davano u zakup, ne samo od Republike Srpske, nego i od nepostojećeg kantona Herceg Bosna. Mnogo se od tih hektara našlo i kao hipoteke”, ukazuje Janjić.

Dodaje da bez obzira na hipotekarnu situaciju ostaje pitanje vlasništva ove nekretnine.

On smatra da je današnji skup Organizacije boraca Republike Srpske “na ivici”, te da će se analizirati ne samo u Beogradu, već iu centrima odlučivanja – Berlinu, Londonu i Washingtonu.

Srećko Latal navodi da je pitanje imovine regulirano u svim zemljama svijeta, kao i da je glavni problem vlasništvo nad imovinom.

“Vlast Republike Srpske koristi imovinu na teritoriji RS od Dejtonskog sporazuma do danas. Međutim, tu postoji dosta spekulacija u RS u zadnje vreme, da je jedan od razloga donošenja ovog zakona od strane Narodne Skupštine Republike Srpske taj da Dodik proda nešto od te zemlje, prije svega Rusima. Republika Srpska se ove, a posebno sljedeće godine nalazi u jako teškoj situaciji, jer dolaze za isplatu krediti međunarodnim finansijskim institucijama, kao i isplaćivanje dividendi za dionice koje je RS prodala na Bečkoj i Londonskoj berzi. S tim u vezi Republika Srpska će se suočiti sa ozbiljnom finansijskom krizom već u narednim mjesecima”, istakao je Latal.

Dodaje da su spekulacije da je Zakon o nepokretnoj imovini imao za cilj da osigura dodatna finansijska sredstva Vladi Republike Srpske.

Kaže da se u Sarajevu potezi Dodika posmatraju kao jednostrani, kao težnja Milorada Dodika da dobije od građana potvrdu za svoje radikalne pozicije.

“Ali, mislim da je suština u ovome što je Janjić rekao, pitanje je da li ovaj današnji skup treba da pošalje poruku Sarajevu, ili možda više Beogradu, odnosno Vučiću. Nakon posljednjeg sastanka Dodik-Vučić, više je nego očigledno da je ponovo došlo do nesuglasica u pozicioniranju, kako u vezi sa lokalnom, regionalnom i međunarodnom politikom. U svojim izjavama nakon toga je Dodik čak, na neki način, ‘udario šamar’ Vučiću kada je rekao da RS svoje saveznike nastavlja da podržava, prije svega mislivši na Rusiju, i time je doveo u pitanje stav Vučića prema Rusiji”, naveo je Latal.

Janjić kaže da je Dodik fenomen, “koji ima svoje pluseve i mane, kao i energiju”.

“Ima i uvjerenje u sudbinu. I to uvjerenje, kada je došao do neograničene vlasti, pretvorilo se u uvjerenje da je on spasitelj. Ne samo Republike Srpske, već i Srba. I odavno on vodi borbu za ‘prvog Srbina’ u regionu’. Tu je borbu uspješno dobijao protiv Tadića, nije imao konkurenciju, Koštunica je izbjegavao sukob, ali se sa Vučićem sve vrijeme odmjeravao. I tu su bile faze. Ključna faza je do incidenta u Srebrenici, napada koji nikada nije raščišćen. Koja je to uloga Dodika i policije Republike Srpske, i navijača? Imamo sudski spor ovdje, dvojica pripadnika MUP-a, koji stradaju zbog istine”, kazao je Janjić.