Otkriveno koji će biti prvi potezi Joe Bidena i koje Trumpove odluke će staviti van snage!

Prvog dana bit će doneseno 10 predsjedničkih uredbi, za koje nije potrebna saglasnost Kongresa, piše “Voice of America”.

Poslije inauguracije 20. januara, Biden će odmah ukinuti zabranu putovanja u SAD za državljane pojedinih muslimanskih zemalja, zatim će podnijeti zahtjev da se Amerika ponovo priključi Pariskom sporazumu o klimatskim promjenana, propisat će obavezno nošenje maski u federalnim zgradama i na međudržavnim putovanjima.

Bit će i produžen moratorij na otplatu studentskih kredita i kirija kako bi se spriječilo da oni koji ne mogu da plate stanarinu, ostanu bez krova nad glavom tokom pandemije.

“Ove uredbe će milionima Amerikanaca pomoći da prebrode ovu krizu”, piše u dopisu koji je Klain poslao svojim saradnicima.

Ipak, za kompletno ostvarivanje Bidenove agende bit će potrebna i saglasnost Kongresa koji treba da odobri plan za pomoć u pandemiji, vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Klain je najavio i da će Biden predložiti novi zakon o imigraciji prvog dana na dužnosti.

Drugog dana, Biden će donijeti uredbe koje se odnose na pandemiju – otvaranje škola i pokretanje poslova i masovnije testiranje na koronavirus, a trećeg dana je planirano da se donesu uredbe kojima bi se novčano pomoglo onima koje je pandemija najviše oštetila.

Naredne sedmice, Biden bi trebalo da pokrene pitanje reforme sistema zatvorskih sankcija, klimatskih promjena i imigracije, uključujući i spajanje razdvojenih porodica na granici SAD-a i Meksika.

Novoizabrani predsjednici, tradicionalno, počinju s donošenjem uredbi od prvog dana na dužnosti.

Isto je uradio i Trump, mada su mnoge njegove uredbe osporene na sudu i stavljene van snage.