Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je stav RS da Bosna i Hercegovina više ne treba visokog predstavnika koji se miješa u svakodnevne političke poslove, pruža teške kvalifikacije, doprinosi neredu i lobira samo za jednu stranku.

Cvijanović je rekla je da se Bosna i Hercegovina mora razvijati, ispunjavati svoje obveze na europskom putu i graditi partnerstvo s EU, što ovaj visoki predstavnik brani.

“Zbog toga ne vidim razlog za njegovo postojanje”, rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci.

Rekla je da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali da bi ta pozicija i funkcija s vremenom trebali nestati sa scene.

“Iako visoki predstavnik nije neko ko će u bilo kojem trenutku prijetiti, on napiše nekoliko lažnih izvještaja, stoji na jednoj strani i doprinosi neredu umjesto onoga što je njegov mandat i opis posla, a to je koordinacija i olakšavanje određenih stvari i procesa.”, objasnila je Cvijanović.

Podsjetila je da trenutni visoki predstavnik i mnogi njegovi prethodnici nisu djelovali u partnerstvu i ispunili svoj mandat, već su brutalno promijenili ustav i zakone i kaznili ljude i slično.

“Da su se pridržavali mandata, danas se o tome ne bi vodila polemika. Možda bi postojala funkcija visokog predstavnika, ali on bi bio neko ko pruža dobre usluge EU, a ne opasna smetnja svemu što je naš razvojni put i u okviru procesa evrointegracija”, rekla je Cvijanovićeva.

Smatra da bi visoki predstavnik trebao apsolutno nestati, ili ako već pripada dejtonskoj kategoriji, pridržavati se svog mandata i ne miješati se u svakodnevne političke poslove, ne pružati teške kvalifikacije i ne klasificirati ili lobirati samo za jednu stranku u Bosni i Hercegovini dok je ovo transnacionalna zajednica u kojoj se moraju poštivati ​​prava svih.