“Ovo je crvena linija, njen prelazak znači rat”: Još jedna zemlja zaprijetila Izraelu

Nakon napada palestinske organizacije Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno 1400 osoba, Izrael je odgovorio bombardiranjem Pojasa Gaze pri čemu su hiljade ljudi izgubili život, a milioni njih ostali bez doma.

Jordanski ministar upozorio je da bi rat između Izraela i Hamasa, kao i njegovo širenje, moglo imati katastrofalne posljedice, prenosi Radiosarajevo.ba.

“Sve indicije govore da ono najgore tek dolazi. Ova katastrofa će imati bolne posljedice u narednim razdobljima”, rekao je Safadi na konferenciji za medije s njemačkim kolegom.

Safadi dodaje da diplomatski napori nisu doprinijeli okončanju sukoba.

“Odluka o završetku rata nije na nama nego na Izraelu, a mi moramo uložiti sve napore da ga okončamo”, kazao je.

U sjeni straha od širenja ratnog sukoba prošao je i sastanak između jordanskog kralja Abdullaha i egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija.

U izjavi nakon sastanka, obojica su poručili da ne prihvaćaju prisilno raseljavanje Palestinaca niti kolektivno kažnjavanje koje Izrael vrši nad stanovnicima Gaze bombardiranjem civila nakon napada Hamasa.

Safadi napominje da će se Jordan “svim svojim sredstvima” suprotstaviti masovnom raseljavanju Palestinaca koje bi rezultiralo velikim promjenama na Bliskom istoku.

“Nećemo prihvatiti takvo rješenje. Ovo je crvena linija, a njezin prelazak značio bi objavu rata”, rekao je.

Najnoviji sukob razbuktao je dugogodišnje strahove u Jordanu, gdje živi značajan broj palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka, da će Izrael iskoristiti priliku za protjerivanje Palestinaca sa Zapadne obale.

Jordan, koji dijeli granicu sa Zapadnom obalom, primio je većinu Palestinaca koji su pobjegli ili su protjerani iz svojih domova nakon stvaranja izraelske države.

“Nećemo dozvoliti Izraelu da krizu koju je stvorio izvozi u Jordan”, naglasio je ministar Safadi.