Ovo je izjava koju su potpisali visoki zvaničnici RS-a: Odbacili sve nadležnosti BiH koje su “nametnute neustavno”

Visoki dužnosnici Republike Srpske potpisali su danas priopćenje kojim se odbacuju svi zakoni i odluke koje su nametnuli visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH, a kojima se ovlasti entiteta “protuustavno prenose na državu Bosnu i Hercegovinu”.

Saopćenje su potpisali predsjedavajući NSRS, kolegijalni zastupnici oba doma Parlamenta BiH iz RS-a i bivši predsjednici entitetskog parlamenta BiH, među kojima su Nedeljko Čubrilović, Mladen Bosić, Ognjen Tadić, Staša Košarac, Dušanka Majkić, Borislav Paravac, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović te Igor Radojičić i Dragan Kalinić.

U priopćenju se nije tačno preciziralo koje se ovlasti podrazumijevaju, a koje se smatraju “neustavnim”.

Čubrilović je kazao kako su potpisnici zabrinuti zbog aktualnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini. Kazao je da je “prenos zakona i ovlasti koje nameću visoki predstavnici na razinu BiH van Ustava”.

“Neprihvatljivi su dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, a koji su učinjeni suprotno odredbama Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja”, stoji, između ostalog, u izjavi.