“Ovo je šejtanski posao”! Konaković pronašao glavne krivce za dešavanja u Mostaru!

“Žurba je šejtanski posao. Tako se kaže. Polako priča o Mostaru dobija pravu dimenziju, svaki dan ispliva nešto novo. Zanemarili smo jednu važnu činjenicu. Za dopredsjedavajućeg GV Mostar izabran je Velibor Milivojević iz SNSD-a. Klub Srba broji četiri člana. Dva iz HDZ-a su glasala za Zeleniku kako bi dobio veći broj glasova, Zelenika je prijedlog Kluba Hrvata (u Mostaru mogu delegati glasati za koga hoće, ne moraju unutar svog kluba). Znate li od koga je taj drugi glas za Milivojevića? Za njega je glasala i Nataša Jekić iz ‘Koalicije za Mostar’, koju predvodi SDA. Nije, dakle, ni predložila sebe, a naravno ni glasala za sebe. Nije ovo dogovor samo HDZ – SDA, ovo je dogovor starih drugova HDZ – SDA – SNSD. Jučer nakon odluke OHR-a, identična saopštenja iz HDZ-a i SDA. Ne znaju to ni sakriti. Kukavički, licemjerno, izdajnički. A onda galama na druge, traženje krivca”, naveo je Konaković.

Podsjetimo, na osnivačkoj sjednici Gradskog vijeća Mostara održanoj u petak konstituisani su narodni klubovi i izabrano vodstvo u sastavu predsjedatelj Ivan Zelenika i potpredsjednici Salem Marić i Velibor Milivojević.

Ured visokog predstavnika BiH odlučio je nastaviti s izborom gradonačelnika Mostara, odnosno tajnim glasanjem izabrati prvog čovjeka grada Mostara. U praksi to znači da je Inzkova preporuka poništila prvi krug javnog glasanja za mostarskog gradonačelnika u Gradskom vijeću i time će biti ponovno izabran tajnim glasanjem.

Pozdravljajući obnovu demokracije u Mostaru, Inzko je rekao, “kako je bio prisiljen intervenirati kako bi podsjetio općinske vijećnike da bi izbori za gradonačelnika trebali biti održani u skladu sa Mostarskim statutom, a posebno člankom 1. članom 36. Statuta kojim se predviđa da su izbori u Gradskom vijeću tajni ukoliko ovim statutom nije drugačije utvrđeno”.