“Ovo se zove nepravda”: Oglasila se djevojčica sa fotografije koju je Dodikov režim koristio u propagandne svrhe

Korištenje fotografije prognanih Bošnjaka iz Žepe tokom govora na godišnjicu akcije Oluja u Prijedoru izazvalo je mnogo pažnje javnosti u BiH. Tokom govora predsjednika Repubilke Srpske na panelu se pojavilo lice izmučene žene koja pokušava spasiti sebe i svoju djecu.

Na toj je fotografiji Nermina Mujkić Gušo, tromjesečna beba koju u naručju drži majka.

“Majka je moj heroj, sve nas je spasila”, kazala je za N1 Nermina nakon što je u javnost puštena informacija da je tokom govora Milorada Dodika korištena upravo fotografija njene porodice.

“Ovo se zove nepravda. Ne osjećamo se lijepo. Iako se ja ne sjećam šta se dešavalo, znam i svi znamo da je u tom periodu, kada je fotografija nastala, počinjen najveći zločin u Evropi nakon drugog svjetskog rata genocid u Srebrenici. Nas su smjestili u nekakvu Oluju. Zločine nad nama su počinili upravo oni koji su nas smjestili na onaj panel, a “oluja” nam je bila u Žepi i Srebrenici”, kazala je Nermina u razgovoru za N1.

“Ranili su mi i brata koiji je 100% invalid i ne vidi se na ovoj fotografiji”, dodaje Nermina.

Fotografija je nastala tokom evakuacije u Sarajevo rekla je Nermina i daodala da je majka, njena heroina, dobro i zdravo kao i njena starija braća.