OVO SU IMPRESIVNE BROJKE NAMJENSKE INDUSTRIJE FBiH: Zbog ovoga su nervozni Čović i Vučić

U Izetbegovićevoj izjavi da će svi oni koji nemaju dobre namjere prema BiH, sada dobro razmisliti, pronašli su se HDZ BiH i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Bugojnu “da je svaki napredak bh. namjenske industrije novi garant mira”, naišla je na nervozne reakcije Beograda i HDZ-a BiH.

U Izetbegovićevoj izjavi da će svi oni koji nemaju dobre namjere prema BiH, sada dobro razmisliti, pronašli su se HDZ BiH i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsjetimo, premijer FBiH Fadil Novalić jučer je iznio podatak da je u posljednjih pet godina namjenskoj industriji posvećena posebna pažnja te je i njen obim povećan za tri puta, čime je izrasla u jednog od najboljih izvoznika, pišu Vijesti.ba.

Naime, nakon 20 godina haosa, namjenska industrija u mandatu aktuelne Vlade FBiH postala je jedna od najprofitabilnijih grana privrede.

Vijesti.ba donose brojke koje govore o pravom usponu od 2015. godine – rast prihoda je udvostručen, iz gubitaka se prešlo u dobit, povećan je broj zaposlenih, bilježi se stalni rast proizvodnje i izvoza, a firme iz ove oblasti uživaju svjetski ugled.

Broj društava u namjenskoj industriji je od 2015. smanjen za tri, sa jedanaest društava na osam (“Igman”, “Pretis”, “Ginex”, “Binas”, “Zrak”, BNT TMiH, “Uni Group” i TRZ). Prema podacima za 2019. godinu, svih osam društava je poslovalo profitabilno. Prosječni godišnji prihodi su povećani za više od dva i po puta sa stabilnim trendom rasta, a broj zaposlenih je rastao u skladu sa povećanjem ukupnog prihoda.

Godine 2012. i 2013. samo su tri preduzeća poslovala pozitivno, dok je taj broj u dvije naredne godine bio četiri. Već 2016. broj preduzeća koja posluju pozitivno popeo se na sedam, a 2017. i 2018. samo jedno preduzeće nije poslovalo pozitivno. Smanjenje broja društava istovremeno je postiglo efekt poboljšanja učinka, o čemu svjedoči podatak da su sva preduzeća u prošloj godini poslovala pozitivno.

Kada je u pitanju neto dobit, brojke govore da je u periodu od 2011. do 2014. godine industrija bilježila gubitak od više od 35 miliona KM. Od 2015. do 2019. godine, namjenska industrija bilježi neto dobit od više od 153 miliona KM, a samo u prošloj godini dobit je bila više od 35 miliona KM.

Stabilan i kontinuiran rast prihoda bilježi se od 2015 godine. Prosječni i ukupni prihodi u posmatranom periodu su utrostručeni. U periodu od 2011. do 2014. prihodi su bili 344 miliona KM, dok se od 2015. do 2019. bilježe poslovni prihovi od više od milijardu i 160 miliona KM.

slobodna-bosna.ba