Ovo su milioni od Vlade FBiH za kantone, Parlament bez zasluga za vakcine

Novalić je objasnio zastupniku Damiru Mašiću kako je njegova “neuspješna Vlada”, kako ju je Mašić nazvao, doprinijela povećanju budžeta u KS.

Fadil Novalić, federalni premijer, obraćajući se danas zastupnicima na online sjednici Zastupničkog doma Paralmenta Federacije Bosne i Hercegovine, podsjetio ih je na “činjenično stanje, da ne krene sve u krivom smjeru”, a budući da su neki od njih predstavljali situaciju takvom da je Parlament FBiH natjerao Vladu da nabavi vakcine.

– Zdravstvo je podijeljena nadležnost po Ustavu, je li tako? Ako svedemo to na finasijski aspekt, FBiH ima 10 posto prihoda, a ostalo imaju kantoni. Kolegica Sabina Ćudić kaže da “u Njemačkoj gradovi dobiju od države pare”. Pa i ovdje će dobiti 30 miliona KM, a kantoni 200. I ponovo za privredu će dobiti još 200 miliona s naše strane. To sve je Federacija omogućila da gradovi i kantoni provode svoje mjere – kazao je Novalić.

Budući da su zastupnici insistirali na tome kako su oni zaslužni što je pokrenuto pitanje nabavke vakcina, naročiti oni iz SBB-a i SDP-a, premijer je iznio činjenica u vezi s tim pitanjem ili kako je kazao “poredao po redu”.

– Sedamnaestog februara, daleko prije nego je zasjedao Parlament FBiH, 24. februara, Federalno ministarstvo zdravstva je donijelo odluku da se ide u nabavku vakcina. Na osnovu toga je 22. februara na adresu 41 firme poslana aplikacija. E, ti rezultati su sačekali ad hoc grupu, inače ad hoc grupa ne bi imala šta raditi na prvom sastanku – podsjetio je Novalić zastupnike te im obrazložio i ostale detalje.

Na vremenskoj osi, dodao je Novalić, “nikakav odbor za zdravstvo, da se ne uvrijedite, nikakvom odlukom Parlamenta nije počela naša aktivnost”.

Novalić je kazao i to da je Vlada FBiH krenula u nabavku vakcina onog momenta kada je postalo jasno da će kasniti isporuka preko COVAX-a.

– Mi smo federacija kantona i mi crpimo podatke sa svih kantona. Percepcija o Sarajevu je nastala i na osnovu mnogo teže situacije u Sarajevu, ne samo ove zdravstvene, nego je tu i privreda koja zavisi od turizma i daje razloga da se sve ovo gleda u sivim tonovima. Izvan Sarajeva gdje su fabrike za proizvodnju roba i usluga dominantne, situacija uopće nije ovakva. Tešanj, Gradačac, Visoko…, imaju više narudžbi sad, nego što su imali prije korone. Zašto? Zato što su dobavljački lanci sa dalekog istoka prekinuti i sad za nas proizvodnja funkcionira bolje nego što je prije funkcioniralo. Niz je fabrika. Mi to vidimo i po prihodima, direktnim porezima, koji idu iz plaća. Oni su bili 0,8 posto veći u februaru, nego u februaru prošle godine kad nije bilo korone. To je bio najbolji prihodni februar od osnivanja Federacije – rekao je Novalić.

Premijer je pojasnio i da će FBiH platiti vakcine koliko god da koštaju.

– Stvorili smo šizofreniju od vakcina. Evo ljekar Mladen Bošković (dopredsjedvajući Zastupničkog doma) je to fino rekao da to nije jednako prestanak pandemije. O tome govori slučaj Srbije, ali i slučaj Engleske – kazao je Novalić, a referirajući se na Boškovićevo izlaganje da vakcine jesu potrebne, ali da se mora znati da one neće dati odmah rezultat te da je potrebno provoditi i dalje druge epidemiološke mjere na suzbijanju COVID-19.

Novalić je objasnio zastupniku Damiru Mašiću kako je njegova “neuspješna Vlada”, kako ju je Mašić nazvao, doprinijela povećanju budžeta u KS.