Oživljavanje paradžave: SDP-ov ministar u Kantonu 10 donio odluku u kojoj se poziva na tzv. Herceg Bosnu!

Nakon “hladne” zabrane ulaska “građana Bosne i Hercegovine na teritorij Hercegbosanske županije” u drugoj polovici marta ove godine, vlada Kantona 10 sa sjedištem u Livnu nastavlja oživljavanje parazita koji ne postoji, tzv. Herceg-Bosna, čija je nasilna organizacija 1990-ih rezultirala “udruženim zločinačkim pothvatom” i “međunarodnim oružanim sukobom” s mnogim žrtvama, prenosi radiosarajevo.ba

Naime, Vlada Kantona 10, na čelu s Ivanom Vukadinom, koja je, da stvar bude gora, imenovana prije sedam dana, 21. decembra, potvrdila je da ne radi po zakonima
Federacije BiH, pa ni kantonalnim, već ni manje ni više nego u skladu sa zakonima nepostojeće Herceg-Bosne!

O tome svjedoči dokument Ministarstva rada, zdravstva, socijalne sigurnosti i prognanika iz Vlade Kantona 10, “Obavještavanje građana Hercegbosanske županije 24. i 31. prosinca, 25. i 26. prosinca, 1. i 2. siječnja 2021. godine  i 6. siječnja 2021.”

Naravno, sve ovo ne bi bilo toliko iznenađujuće za bosansku situaciju da ministar Momčilo Bajić, inženjer iz Drvara i član Socijaldemokratske partije, nije primijenio zakone nepostojeće “države”.

“Praznici i neradni dani u Hercegbosanskom okrugu u kojima poslodavci, institucije, upravna tijela i druge pravne osobe ne rade prema Zakonu o praznicima i neradnim danima Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, stoji u službenom pismu dostupnom putem Interneta.

Odluka je jako iznenadila javnost pa su na društvenim mrežama reagirali neki predstavnici zatvorenika u mostarskom logoru, koji su bili žrtve zakona tzv. HRHB.

“HRHB živi u smislu zakona, što je potvrđeno u posljednjoj rečenici.” Mostarski poduzetnik Edin Batlak iz Mostarskog Udruženja logoraša, kaže da se neko u ovoj zemlji pretvara da je slijep ili glup?

Podsjetimo, vlada Ivana Vukadina, bivšeg gradonačelnika Tomislavgrada, kojeg je HDZ BiH izbacio iz članstva nakon sukoba s Draganom Čovićem, imenovana je 21. deccembra 2020. godine.

Sedamnaest od ukupno 35 zastupnika glasalo je za vladu Ivana Vukadina u najvećem zakonodavnom tijelu tog kantona.

Hrvatski nacionalni pokret podržali su predstavnici sedam političkih subjekata, kao što su Kantonalna neovisna lista, HDZ 1990, HRS, SDP BiH, SDA, Srpska lista, kao i dva predstavnika SNSD-a u koji su u međuvremenu izbačen je iz te stranke zbog odluke da podrži novu vladu.

Ministri novoizabrane vlade Kantona 10: Gordana Nakić, Mario Lovrić, Draško Dalić, Božo Perić, Hikmet Hodžić, Momčilo Bajić, Milan Bašić i Dijana Puzigaća.

Iako prvi put nakon 26 godina HDZ BiH neće biti dio vladajuće većine u ovom kantonu, čini se da se njegova dobro poznata politika i dalje provodi.