Palmerovu izjavu sa oduševljenjem dočekali Dodik i Čović: Hladan tuš za Bošnjake i SDA!

Izjava zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Europu i euroazijska pitanja Mathhewa Palmera, koji je rekao da je stav koji je čuo u Sarajevu bio lažan, da “treba sačekati Bidenovu administraciju koja će, preko brežuljaka, na bijelom konju, s Daytonom dva ili novim aprilskim paketom, riješiti njihove probleme”,, toplo je dočekana u redovima Dodika i Čovića.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je za “Glas Srpske “da je to poruka koju bi Bošnjaci trebali razumjeti i da poziva svakog predsjednika da svoje snove ostvari kao nešto “lišeno svake budućnosti, dogovora i razvoja”.

Američka administracija zna da novi sukob nije mjera potpore jednoj strani. I naučili su sjajne lekcije i ovo nije svijet 1992., već svijet 2021. Bošnjaci moraju čuti ovu poruku, jer su možda propustili posljednju šansu ne samo za BiH već i za FBiH, gdje imaju priliku pokazati svoje sposobnosti. Oni to nisu učinili, nije bilo vlasti na razini FBiH, vladao je kaos u kantonima i općinama, a to je sve bio dokaz nesposobnosti i razočaranja – smatra Stevandić.

Miloš Solaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, ističe da je takav stav američke administracije postojao od trenutka prestanka rata i od tada Sjedinjene Države imaju stav da stvari ostaju unutar političkih dogovora.

Problem je u tome što se neko prevario da neko od stranaca može politički ciljeve raditi doslovno onako kako ih je neko zamislio. Međunarodna zajednica ne treba se miješati u te unutarnje rasprave, jer to može biti skupo, i politički i financijski, ističe Sholaja.

Dodao je da su Bošnjaci već odavno imali zabludu da će im neko riješiti problem i da se ustavna rješenja mogu postići samo konsenzusom svih strana, jer nema represije, što god da je dugoročno održivo.

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski kaže da ne treba zaboraviti da je Dejtonski sporazum nastao na vrhuncu moći SAD-a, a da su nade o unitarizaciji BiH potpirivali pojedinci poput Wolfganga Petritscha i Peddyja Ashdowna.

– Palmerova izjava, nadam se, ohladit će te nerealne ambicije, a SDA, koja potiče te nade, prisilit će ih da objasne ljudima da ih se ne može postići”, rekao je Sitarski.