PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA UOČI IZBORA U MOSTARU: Bošnjaci tvrde da imaju 18 vijećnika, Hrvati pozvani na masovno glasanje, strah od Safeta Oručevića…
Da će mostarski izbori biti klasični nacionalni popis stanovništva i posve nešto drugo u odnosu na etnički očišćene općine i gradove diljem Bosne i Hercegovine, gdje su bošnjačke, hrvatske i srpske stranke zadržale ili, pak, promijenile uloge, pokazala je rasprava naizgled podijeljenih bošnjačkih stranaka i blokova koji se jedino razlikuju po matematičkim izračunima hoće li bošnjačka strana imati više mandata od Hrvata, piše “Večernji list BiH”, blizak Čovićevom HDZ-u.

Naime, u Mostaru su SDP i Naša stranka u Bh. bloku, a probosanski blok vodi SDA. Najprije je Demokratska fronta (DF) napala svoje bivše kolege iz SDP-a, jer su odustali od zajedničke liste s drugim bošnjačkim strankama.

“Da su SDP i Naša stranka pristali na zajednički nastup i jednu listu, probosanski i promostarski orijentirane stranke odnijele bi sigurnu pobjedu i imale gradonačelnika Mostara ispred bloka koji će oko sebe okupiti HDZ, koji je u kampanju danas krenuo s grobova Franje Tuđmana i Gojka Šuška u Zagrebu”, prozvao je DF kolege iz SDP-a.

Nije dugo trebalo da mu odgovori prvi čovjek SDP-a Mostara Arman Zalihić, koji je, zapravo, objasnio kako će podijeljene “probosanske”, odnosno bošnjačke stranke u više blokova uspjeti s gradske liste osvojiti većinu u odnosu na Hrvate, a što ne bi mogli da su SDP i SDA išli zajedno. “SDA megafoni (DF) pameti nemaju. Ovo je izračun mandata, pod pretpostavkom da sve stranke koje su naveli u svojoj analizi naprave jednu listu.

Dakle, ta lista sa 23.593 glasa osvojila bi šest mandata, dok bi HDZ, HDZ 1990. i HRS s ukupno 21.860 glasova osvojili sedam mandata na gradskoj listi zahvaljujući tome što samostalno nastupaju na izborima, što su, uostalom, i najavili. Ili možda imaju pamet, ali pod plaštem ‘patriotizma’ traže formulu za ponovnu predaju Mostara Čoviću?”, napisao je Zalihić, čime je, zapravo, deklarirao da će “građanski” blok biti na strani bošnjačkih stranaka koje predvodi SDA, kada se budu prebrojili svi mandati te odlučivalo ko će imati većinu od 35 ruku u Vijeću te ko će dobiti novoga gradonačelnika. A za to je potrebno 18 ruku u Vijeću.

Zbog toga će bošnjačke stranke uz jedinstvenu gradsku listu svu energiju usmjeriti na nekada većinski hrvatske općine, odnosno izborna područja Zapad i Jugozapad. U istočnom, većinski bošnjačkom dijelu grada, sve mandate uzet će bošnjačke stranke. No, dva područja, Jugozapad i Zapad, daju sedam, odnosno pet vijećnika.

Da postoji dogovor na nekoj višoj razini, o čemu, očito, lokalne organizacije DF-a ne znaju ništa, najbolje svjedoči činjenica da SDP i Naša stranka nemaju kandidate u izbornom području Jug, čime se povećavaju izgledi SDA koalicije koja je tamo na čelo liste istaknula Alisa Čolakovića. Istodobno, samo na gradskom području Zapad koalicija SDA nije imala kandidata, piše Večernji list izdanje za BiH.

SDP i Oručević

No, imaju je zato SDP-a i Naša stranka, a na prvome mjestu je Lamija Duranović-Vinković, šefica Odjela psihijatrije Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić”, u kojoj je direktor Zlatko Guzin, kandidat SDA za gradonačelnika. Istodobno, bošnjačke procjene govore da bi se Hrvatima mogla uzeti čak dva mandata u Jugozapadu, jer se radi o najvećoj izbornoj jedinici, onda su obje ove bošnjačke grupacije odlučile predložiti liste. SDP-ovu predvodi Zoran Kazazić, a SDA-ovu Asmir Kajan. Nevjerovatno je, ali valja reći i to da je SDP BiH dogovorio zajedničke liste sa Prvom mostarskom partijom iza koje službeno stoji Safet Oručević, što dodatno ulijeva strah u Čovićeve redove.