PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: Dušanka Majkić van sebe zbog inicijative Denisa Zvizdića, traži da se izjasni Tegeltija…

Poslaničke inicijative, koje često u posljednje vrijeme prolaze u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i odlaze na adresu Vijeća ministara, upalile su alarm u Dodikovim redovima, jer kako kažu, predstavljaju opasne pokušaje da se od dvodomne napravi jednodomna skupština.

Posljednji pad u Dodikovim redovima bila je inicijativa Denisa Zvizdića iz SDA, koja je većinom glasova donesena u Predstavničkom domu i upućena Vijeću ministara BiH zadužuje da u roku od 30 dana od usvajanja inicijative pripremi i u proceduru uputi prijedlog zakona o načinu korištenja i raspolaganja neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

Dušanka Majkić, delegat u Narodnoj skupštini Parlamenta BiH, pitala je Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, u vezi s nekoliko inicijativa koje su se pojavile u Parlamentu BiH. Prema njenoj računici, od početka mandata do februara ove godine, zakonodavci su poslali 41 inicijativu, mnogi tvrdeći da nisu u skladu s Ustavom i pravnim sustavom BiH.

– Pitam Savjet ministara kako će se odrediti prema neustavnim inicijativama poslanika Predstavničkog doma s obzirom na pokušaje da se od dvodomnog parlamenta napravi jednodomna skupština. Koji mehanizmi stoje na raspolaganju Savjetu ministara u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu Savjeta ministara da bi se spriječile te neustavne inicijative – istaknula je Majkićeva u delegatskom pitanju.

Majkić je za “Glas Srpske” rekla da se ni na jednom sastanku Parlamenta nije dogodilo toliko neustavnih pokušaja, dodajući da ih u Narodnoj skupštini ima 20.

– Neustavne inicijative u Domu naroda rješavamo tako što glasamo protiv i sve su dobile takav epilog, poslije čega ne postoje, ali u Predstavničkom domu takvi zahtjevi idu kao obaveza Savjetu ministara da nešto uradi, a nemoguće je raditi prema neustavnim inicijativama. Ipak, ostaje pitanje šta kada Parlament nešto naloži, može li Savjet ministara odbiti – istaknula je ona.

U ime Vijeća ministara traži od Tegeltije da se izjasni i kaže što će biti s takvim inicijativama, odnosno kako ih riješiti.

– Ako kaže da neće dobiti nikakvu podršku u Savjetu, biću zadovoljna, i biće jasno kako će se određivati prema neustavnim inicijativama te se nadam da će opasti pritisak. Trenutna situacija nema nikakvog smisla. Veliki broj inicijativa je protivan Ustavu BiH. Gotovo sve Zvizdićeve mahom se odnose na promjenu Ustava – zaključila je.

Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba Zastupničkog doma, istaknuo je da se na ovom mjestu moglo primijetiti mnogo stvari, počevši od blokade, uvjetovanja, neformiranje Vijeća ministara od strane SDA.

– Druga godina je posvećena neustavnim inicijativama i izmjeni sastava Centralne izborne komisije BiH, na šta su pristajale i neke stranke iz Republike Srpske. Da budem iskren, nemamo šta drugo ni očekivati. Stalno imamo tu vrstu podmetanja iz FBiH i pokušaja da jedne stvari završavaju sa jednom grupacijom iz Republike Srpske, a druge sa drugom. To je njihova stalna politika – istaknuo je Stevandić za “Glas Srpske”.

Tvrdi da je takav postupak vrlo opasan.

– Ni mi Srbi nemamo neki dogovor da sjednemo i dogovaramo se o svakoj inicijativi koja dođe na dnevni red, već se ponašamo kao zavađene druge pozicije i opozicije. Prepucavamo se, nažalost, o stvarima o kojima treba da se dogovaramo. Nadam se da će u budućnosti biti više pameti – kazao je Stevandić.